New

  1. J.H. Leopold: Gij deed van alle mensen
  2. Umberto Eco: Hoe herken ik een fascist
  3. Ode To Beauty by Ralph Waldo Emerson
  4. Lie-a-bed by Lesbia Harford
  5. Under a Future Sky poetry by Brynn Saito
  6. Bert Bevers: Regen
  7. The Snow-Storm by Ralph Waldo Emerson
  8. Eliza Cook: Song for the New Year
  9. D. H. Lawrence: New Year’s Eve
  10. Bert Bevers: Arbeiterstadt
  11. O. Henry (William Sydney Porter): The Gift of the Magi. A Christmas story
  12. Emily Pauline Johnson: A Cry from an Indian Wife
  13. Bluebird by Lesbia Harford
  14. Prix Goncourt du premier roman (2023) pour “L’Âge de détruire” van Pauline Peyrade
  15. W.B. Yeats: ‘Easter 1916’
  16. Paul Bezembinder: Nostalgie
  17. Anne Provoost: Decem. Ongelegenheidsgedichten voor asielverstrekkers
  18. J.H. Leopold: O, als ik dood zal zijn
  19. Paul Bezembinder: Na de dag
  20. ‘Il y a’ poème par Guillaume Apollinaire
  21. Eugene Field: At the Door
  22. J.H. Leopold: Ik ben een zwerver overal
  23. My window pane is broken by Lesbia Harford
  24. Van Gogh: Poets and Lovers in The National Gallery London
  25. Eugene Field: The Advertiser
  26. CROSSING BORDER – International Literature & Music Festival The Hague
  27. Expositie Adya en Otto van Rees in het Stedelijk Museum Schiedam
  28. Machinist’s Song by Lesbia Harford
  29. “Art says things that history cannot”: Beatriz González in De Pont Museum
  30. Georg Trakl: Nähe des Todes
  31. W.B. Yeats: Song of the Old Mother
  32. Bert Bevers: Großstadtstraße
  33. Lesbia Harford: I was sad
  34. I Shall not Care by Sara Teasdale
  35. Bert Bevers: Bahnhofshalle

Categories

  1. AFRICAN AMERICAN LITERATURE
  2. AUDIO, CINEMA, RADIO & TV
  3. DANCE & PERFORMANCE
  4. DICTIONARY OF IDEAS
  5. EXHIBITION – art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc.
  6. FICTION & NON-FICTION – books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
  7. FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY – classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc.
  8. LITERARY NEWS & EVENTS – art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence
  9. MONTAIGNE
  10. MUSEUM OF LOST CONCEPTS – invisible poetry, conceptual writing, spurensicherung
  11. MUSEUM OF NATURAL HISTORY – department of ravens & crows, birds of prey, riding a zebra, spring, summer, autumn, winter
  12. MUSEUM OF PUBLIC PROTEST
  13. MUSIC
  14. NATIVE AMERICAN LIBRARY
  15. PRESS & PUBLISHING
  16. REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS
  17. STORY ARCHIVE – olv van de veestraat, reading room, tales for fellow citizens
  18. STREET POETRY
  19. THEATRE
  20. TOMBEAU DE LA JEUNESSE – early death: writers, poets & artists who died young
  21. ULTIMATE LIBRARY – danse macabre, ex libris, grimm & co, fairy tales, art of reading, tales of mystery & imagination, sherlock holmes theatre, erotic poetry, ideal women
  22. WAR & PEACE
  23. WESTERN FICTION & NON-FICTION
  24. ·

 

  1. Subscribe to new material: RSS

Nacht van de Poëzie 2011 in Stadsschouwburg Utrecht

news z

 

30ste editie – Nacht van de Poëzie

zaterdag 17 september 2011 om 20:00

Stadsschouwburg Utrecht

In Vlaanderen was men dit jaar pas aan de vijfde toe, maar de Vredenburgse Nacht van de Poëzie beleeft dit jaar zijn dertigste editie. Deze kroonverjaardag wordt, net als vorig jaar, gevierd op locatie: in Stadsschouwburg Utrecht.

Presentatoren Ingmar Heytze en Jeroen van Merwijk bundelen voor de tweede keer hun krachten en loodsen u door de feestelijkste editie die de Nacht van Vredenburg ooit gekend heeft.

De Douwe Egbertszaal is opnieuw het domein van de belangrijkste dichters van dit moment, afgewisseld met daverende entr’actes van o.a. Blaudzun, Blaas of Glory, Mondo Leone, Zapp4 en Reinbert de Leeuw, die Liszt zal spelen.

Tijdens de jubileumeditie van De Nacht van de Poëzie staan drie overleden dichters weer heel even op het podium. De werken van M. Vasalis, Willem Wilmink en Jotie T’ Hooft – de veel te vroeg gestorven Vlaamse dichter – worden geheel in hun geest voorgedragen door respectievelijk actrice Hadwych Minis, cabaretier Herman Finkers en jonge Utrechtse dichter Daniël Vis. Van deze drie namen stond alleen Willem Wilmink eerder op De Nacht. Vasalis droeg haar werk nooit voor en Jotie T’ Hooft overleed in 1977, een paar jaar voor de eerste Nacht.

Deelnemende dichters Nacht van de Poëzie 2011

Ingmar Heytze

Jeroen van Merwijk

Chrétien Breukers

Jana Beranová

Ellen Deckwitz

Jules Deelder

Jo Govaerts

Hester Knibbe

Gerrit Komrij

Herman Finkers

Lieke Marsman

Martin Reints

K. Schippers

Rob Schouten

Vrouwkje Tuinman

e.v.a.

Slam night: In de Blauwe Zaal kunt u getuige zijn van een Poetry Slam voor nieuw talent; de kampioen van de avond zal ver na twaalven het podium van de Douwe Egbertszaal bestijgen. De beste dichters uit Nederland en België verzorgen een nacht lang excellente catering voor lichaam en geest. Kijk bij meer info naar de namen van de deelnemers aan de SLAM NIGHT.

Deelnemers SLAM NIGHT: Najiba Abdellaoui, Sven Ariaans, ACG Vianen, Nanne Nauta, Jolies Heij, Josse Kok, Nienke Esther Grooten, Marein Baas, Sander Koolwijk, Daniël Vis, Martijn den Bakker, Daan Doesborgh, Hanneke van Eijken, Jeroen Naaktgeboren, Kira Wuck, Jürgen Smit, Wibo Kosters, Peter M. van der Linden, Anne Broeksma, Simon Mulder o.v., Peter Knipmeijer, Sander Meij.

Een begerenswaardige Nachtbundel vormt het blijvend bewijs dat ook deze Nacht meer was dan een levensechte droom.

≡ Website: www.vredenburg.nl/nvdp

fleursdumal.nl magazine

More in: Art & Literature News

Rob Riemen: De eeuwige terugkeer van het fascisme

 

Rob Riemen

De eeuwige terugkeer van het fascisme

In De eeuwige terugkeer van het fascisme schetst Rob Riemen de cultuurgeschiedenis van het fascisme, en houdt de huidige Nederlandse samenleving daarmee een spiegel voor. Het hedendaags fascisme moet namelijk niet vergeleken worden met waar het twintigste-eeuwse fascisme op is uitgelopen, maar met hoe het begon.

Riemen betoogt dat dit fenomeen niets anders is dan de logische politieke consequentie van een maatschappij waar wij allen verantwoordelijk voor zijn – ‘… het gevolg van politieke partijen die hun eigen gedachtegoed verloochenen, intellectuelen die een gemakzuchtig nihilisme cultiveren, universiteiten die deze naam niet waardig zijn, de geldzucht van de zakenwereld en de massamedia die liever de buikspreker van dan een kritische spiegel voor het volk zijn. Dit zijn de gecorrumpeerde elites die de geestelijke leegte cultiveren waarin het fascisme weer groot kan worden.’

Het hedendaags fascisme moet niet vergeleken worden met waar het twintigste-eeuwse fascisme op is uitgelopen, maar met hoe het begon. In De eeuwige terugkeer van het fascisme schetst Rob Riemen de cultuurgeschiedenis van die politiek en concludeert hij dat Geert Wilders en zijn beweging een logisch gevolg zijn van een nihilistische massamaatschappij waar wij allen verantwoordelijk voor zijn.

‘Geert Wilders en zijn beweging zijn het prototype van hedendaags fascisme. En daarmee zijn zij niets anders dan de logische politieke consequentie van een maatschappij waar wij allen verantwoordelijk voor zijn. Dit hedendaags fascisme is opnieuw het gevolg van politieke partijen die hun eigen gedachtegoed verloochenen, intellectuelen die een gemakzuchtig nihilisme cultiveren, universiteiten die deze naam niet waardig zijn, de geldzucht van de zakenwereld en de massa media die liever de buikspreker van dan een kritische spiegel voor het volk zijn. Dit zijn de gecorrumpeerde elites die de geestelijke leegte cultiveren waarin het fascisme weer groot kan worden.’

Uitgeverij Atlas
ISBN:  978 90 4501 8560
pagina’s:  64
prijs:  € 9,95

fleursdumal.nl magazine

More in: Fascism, Nexus Instituut, REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS, The talk of the town

Bring LSD into your home

Visual poetry – Ready-Mades:

Bring LSD into your homes

kempis.nl poetry magazine

More in: - Objets Trouvés (Ready-Mades)

Nexus-Masterclass door Sherry Turkle

 

Nexus-Masterclass door

Sherry Turkle

Alone Together

Identity and Digital Culture

Amerikaanse jongeren nemen de telefoon al niet meer op. Communiceren doe je via whatsapp, twitter en Facebook. Elk nieuw bericht trekt onweerstaanbaar de aandacht. Daarom heeft iedereen nu een telefoon in zijn hand: reizigers in de trein, ouders en kinderen op het schoolplein, vrienden in het café, studenten in de collegezaal. Wat zijn de gevolgen van non-stop met elkaar verbonden zijn voor mensen persoonlijk? En voor de samenleving als geheel?

Sherry Turkle pleit voor een digitale ethiek. Hoe moet die eruitzien? Daarover wil zij tijdens de Nexus-masterclass in debat met studenten, volgens onderzoek de meest intensieve gebruikers van sociale media.

Donderdagmiddag 22 september

16:00 – 18:00 uur

Aula Tilburg University

≡ Website Nexusinstituut

 

Sherry Turkle (1948)  is Abby Rockefeller Mauzé Professor of the Social Studies of Science and Technology in the Program in Science, Technology, and Society at MIT and the founder (2001) and current director of the MIT Initiative on Technology and Self. Professor Turkle received a joint doctorate in sociology and personality psychology from Harvard University and is a licensed clinical psychologist.

Professor Turkle is the author of Psychoanalytic Politics: Jacques Lacan and Freud’s French Revolution (Basic Books, 1978; MIT Press paper, 1981; second revised edition, Guilford Press, 1992); The Second Self: Computers and the Human Spirit (Simon and Schuster, 1984; Touchstone paper, 1985; second revised edition, MIT Press, 2005); Life on the Screen: Identity in the Age of the Internet (Simon and Schuster, 1995; Touchstone paper, 1997); and Simulation and Its Discontents (MIT Press, 2009). She is the editor of three books about things and thinking, all published by the MIT Press: Evocative Objects: Things We Think With (2007); Falling for Science: Objects in Mind (2008); and The Inner History of Devices (2008).Professor Turkle’s most recent book is Alone Together: Why We Expect More from Technology and Less from Each Other, published by Basic Books in January 2011.

fleursdumal.nl magazine

More in: Art & Literature News, Nexus Instituut, The talk of the town

Bert Bevers maakt zich los van deze wereld

 

Bert Bevers maakt zich los van deze wereld!

De Antwerpse dichter (van Noordbrabantse origine) Bert Bevers, vaste medewerker aan dit Magazine, weet de weg naar boven te vinden. Wie daaraan twijfelt, moet bijgaande filmpje maar eens bekijken.

Ξ Link YouTube

 kempis.nl poetry magazine

More in: Bevers, Bert

Bert Bevers gedicht: Van Heflin maait het gras

 

Van Heflin maait het gras

I’m just a patsy, hield Oswald zelfverzekerd vol, het
blauwe oog voor altijd dichtgeslagen. Vlak voor hij de
historie binnentuimelt is de teruggetrokken schutter

– zo willen reconstructies – bezoeker van een cinema
waar Cry of Battle met Van Heflin fletsjes draait.
Lee Harvey’s laatste film. Ziet hij iets? Officer J.D. Tippit

dood op straat, Jackie’s roze mantelpakje onder de
presidentenhersenen, en ergens in een zonbeschenen
tuin maait Heflin, bijna 53, helgroen gras. Uit radio galmt

moord. Ook C.S. Lewis sterft vandaag. En Aldous Huxley.
Knarsende deuren, schaduwpatronen, weesgegroetjes
van beton.

Bert Bevers
(uit Revolver, Antwerpen, 28ste jaargang, nummer 111, september 2001)


kempis.nl poetry magazine

More in: Archive A-B, Bevers, Bert

Ton van Reen gedicht: Bruid

 

BRUID

Een vrouw rust uit op het strand

zittend op een bundel drijfhout

kwallen van koud getint glas

liggen als edelstenen om haar heen

 

Haar handen liggen in haar schoot

spelend met een broze schelp

geopend naar de wind

een mond waarin de zee rondraast

 

Roerloos kijkt ze uit over het water

haar hoofddoek waait mee

als een windvaan naar zee

een groet aan de visser

in zijn boot, klein onder de kust

 

De vloed wiegt naar haar toe

met handen vol kant

tooit de zee haar tot bruid

een waaier van schuim

rolt over haar voet

 

Ton van Reen

Ton van Reen: De naam van het mes. Afrikaanse gedichten In 2007 verschenen onder de titel: De straat is van de mannen  bij BnM Uitgevers in De Contrabas reeks.  ISBN 9789077907993 – 56 pagina’s – paperback

fleursdumal.nl magazine

More in: -De naam van het mes

Esther Porcelijn: Moeders (naar Allen Ginsbergs’ “America”)

foto jef van kempen (k=m)

 

Esther Porcelijn

Moeders, naar Allen Ginsbergs’: “America”

Mijn moedertje

 

Mijn kleine fijne moedertje.

Mijn “2 euro 99 ammehoela” moedertje.

Mijn “afgeprijsd is ook niet duur” moedertje.

Mijn kleine grote moeder, mijn terracotta tegels, crèmekleurig, Perzisch tapijt, kwaliteit verraadt zich áltijd moedertje.

Mijn hippie vondelpark blowtje doen blote voeten zeven vriendjes vroeger moedertje.

Mijn moeder die de beste vrouwengeluiden maakt moeder: ” whooeaa. . .och. . .ho. . .ts. . .nt. . .ho. . .ach. . .whooeaa!!”

Mijn alles behalve breien, en alles behalve braaf, en álles behalve burgerlijk moeder.

Mijn eigenlijk Italiaans moedertje!

Mijn Jiddische memme!

Mijn: “‘t prikt maar een klein beetje” en ” túúrlijk past dit nog in de koffer”

en mijn ” maar hij heeft een heel goed karákter” moedertje.

Olijfbruin en auberginekleurig en geurig en altijd de lippen binnen de lijntjes gestift en nooit pretentieus en nooit strooien met kennis en onvermijdelijk smaakvol en grappen en grollen zonder te pochen en zonder weemoed denken aan vroeger.

En zo vaak gelijk, moeders, bijna toch altijd gelijk, moeders, en nu waarschijnlijk ook, moeders, ja, moeders, nee, moeders, altijd gelijk, moeders, ja goed gedaan, moeders, en goed gepoetst, moeders, ja wel gelijk, moeders.

Ik weet het, moeders, ja, moeders, ja, moeders,

moeders,

moeders,

MOEDERS,

MOEDERRRSSS!!

 

Ja, moeders? ”                                   

‘t Lijkt wel een grafrede zeg!”

Ja moeders . . . .

 

Esther Porcelijn gedicht

kempis.nl poetry magazine

Esther Porcelijn is met ingang van 28 augustus 2011 stadsdichter van Tilburg.

Meer gedichten en verhalen van Esther Porcelijn op deze website, zie:  Ξ esther porcelijn

More in: Archive O-P, Porcelijn, Esther, Porcelijn, Esther

Alfred de Musset: Jamais

Alfred de Musset

(1810-1857)

 

Jamais

Jamais, avez-vous dit, tandis qu’autour de nous
Résonnait de Schubert la plaintive musique ;
Jamais, avez-vous dit, tandis que, malgré vous,
Brillait de vos grands yeux l’azur mélancolique.

Jamais, répétiez-vous, pâle et d’un air si doux
Qu’on eût cru voir sourire une médaille antique.
Mais des trésors secrets l’instinct fier et pudique
Vous couvrit de rougeur, comme un voile jaloux.

Quel mot vous prononcez, marquise, et quel dommage !
Hélas ! je ne voyais ni ce charmant visage,
Ni ce divin sourire, en vous parlant d’aimer.

Vos yeux bleus sont moins doux que votre âme n’est belle.
Même en les regardant, je ne regrettais qu’elle,
Et de voir dans sa fleur un tel coeur se fermer.

 

Alfred de Musset poetry
kempis.nl poetry magazine

More in: Archive M-N, Musset, Alfred de

William Shakespeare: Sonnet 94

William Shakespeare

(1564-1616)

THE SONNETS

 

94

They that have power to hurt, and will do none,

That do not do the thing, they most do show,

Who moving others, are themselves as stone,

Unmoved, cold, and to temptation slow:

They rightly do inherit heaven’s graces,

And husband nature’s riches from expense,

Tibey are the lords and owners of their faces,

Others, but stewards of their excellence:

The summer’s flower is to the summer sweet,

Though to it self, it only live and die,

But if that flower with base infection meet,

The basest weed outbraves his dignity:

For sweetest things turn sourest by their deeds,

Lilies that fester, smell far worse than weeds.

 

kempis.nl poetry magazine

More in: -Shakespeare Sonnets

Frans Babylon gedicht: In memoriam fratris

Frans Babylon

(Frans Obers 1924-1968)

 

In memoriam fratris

Een knaap nog, met serene dromen,

die hij verbeten, fier behield,

want hij verlangde gans bezield

in God te worden opgenomen.

 

Hij proefde angstig ’s levens druiven

en kussen, droef om hun tekort,

“Misschien dat ik nog monnik word,”

zei hij voor ’t laatste afscheid-wuiven.

 

En toen een avond was bezonken

in ’t jeugdland met zijn wijd verschiet,

wou hij weer zwemmen bij het riet,

maar is in de eeuwigheid verdronken.

 

O ouderpaar, verwanten, vrinden

en meisje, dat zijn beeld behoedt,

vertrouwt dat hij ons nu voorgoed

als hemels edelknaap zal binden.

 

(Gedachtenisprentje Leo Obers, 1951)

 

Frans Babylon poetry

kempis.nl poetry magazine

More in: Archive A-B, Babylon, Frans

Installatie Stadsdichter Esther Porcelijn verplaatst

Installatie Stadsdichter Esther Porcelijn verplaatst !

Zoals bekend wordt elke twee jaar de nieuwe stadsdichter van Tilburg geïnstalleerd tijdens de manifestatie Boeken rond het Paleis. Dit jaar is het echter niet mogelijk om de feestelijke start van de nieuwe stadsdichter op die dag te laten plaatsvinden. Esther Porcelijn is behalve de nieuwe stadsdichter van Tilburg een verdienstelijk actrice. Momenteel speelt zij in theatervoorstelling ‘De ingebeelde zieke’ van Molière in een bewerking van theatergroep ‘De Utrechtse Spelen’. Samen met acteurs als Peter Blok, Loes Luca en Goergina Verbaan moet zij ‘s middags tijdens Boeken rond het Paleis een voorstelling spelen. In overleg met de nieuwe stadsdichter wordt een nieuwe datum bepaald.

Boeken rond het paleis Tilburg

zondag 28 augustus 2011 

Esther Porcelijn 4e van rechts

fleursdumal.nl magazine

More in: City Poets / Stadsdichters, Porcelijn, Esther, Porcelijn, Esther

« Read more

Thank you for reading Fleurs du Mal - magazine for art & literature