Tentoonstelling Anton Heyboer in Gemeentemuseum Den Haag
Wat men doorgaans niet weet is dat Heyboer in de jaren 60 en 70 een gevierd kunstenaar was wiens werk werd aangekocht door het MoMA in New York, getoond op de Documenta in Kassel, en met grote tentoonstellingen werd geëerd in het Gemeentemuseum Den Haag en het Stedelijk Museum Amsterdam.
In 1975 werd hij zelfs samen met David Hockney en Lucian Freud in LACMA in Los Angeles gepresenteerd als een van de belangrijkste Europese schilders van dat moment. Veertig jaar na zijn laatste grote museale tentoonstelling wil het Gemeentemuseum de internationale kwaliteit van zijn oeuvre opnieuw voor het voetlicht brengen.
De tentoonstelling toont de ontwikkeling van zijn oeuvre met de nadruk op de periode 1956-1977, maar belicht ook het ‘systeem’ waarmee de kunstenaar een manier vond om het leven voor zichzelf dragelijk te maken. Zo wordt duidelijk hoe het leven en werk van Heyboer onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
Nog te zien t/m 04 februari 2018
Gemeentemuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag
Publicatie: Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus met teksten van onder meer Kees Keijer.
Anton Heyboer (Sabang, Indonesië, 1924 – Den Ilp, 2005) bekleedt een unieke positie binnen de moderne kunst. Met zijn mysterieuze, mystieke en hoogst persoonlijke beeldtaal plaatste hij zich in de jaren zestig en zeventig lijnrecht tegenover de toen heersende zakelijke kunststromingen zoals popart en minimal art.
In zijn etsen en tekeningen ontwikkelde Heyboer een ‘systeem’ om grip te krijgen op de demonen die hem sinds de Tweede Wereldoorlog achtervolgden, en om het leven voor zichzelf draaglijk te maken. Het is de kunst die zijn leven redt. Samen met zijn befaamde ‘vijf bruiden’ leefde Heyboer volgens de regels van zijn systeem, teruggetrokken in een zelfgebouwde, labyrintische woonruimte in Den Ilp. Hij creëerde zo zijn eigen, veilige universum waarin de kunst en zijn leven onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.
De kracht van Heyboers unieke werk bleef niet onopgemerkt. In de jaren zeventig werd Heyboer in één adem genoemd met kunstenaars als David Hockney en Lucian Freud en werd hij voorgedragen als een van Europa’s belangrijkste schilders van het moment. Hij maakte internationaal naam, maar vanaf 1975 trok hij zich volledig terug uit de kunstwereld en werd vooral zijn excentrieke leven een kolfje naar de hand van de roddelpers . Meer dan veertig jaar later brengt deze publicatie de internationale kwaliteit van zijn werk uit de jaren zestig en zeventig opnieuw voor het voetlicht.
Anton Heyboer
Het goede moment
Doede Hardeman, Hans Locher, Kees Keijer e.a
Uitgeverij Hannibal – Hannibal
Prijs: € 27,50
28,5 x 22 cm
192 bladzijden
Hardcover
Quadrichromie
Nederlandstalige editie
ISBN 978 94 9267 710 5
# Meer informatie website Haags Gemeentemuseum
fleursdumal.nl magazine
More in: - Book News, - Book Stories, Archive G-H, Art & Literature News, Dutch Landscapes, Exhibition Archive, FDM Art Gallery, The Ideal Woman