In this category:

  FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
  BOOKS
  BOOKS. The final chapter?
  - Book News
  LITERARY NEWS & EVENTS - art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence
  Art & Literature News
  FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
  BOOKS
  Eddy du Perron
  LITERARY NEWS & EVENTS - art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence
  The talk of the town

New on FdM

 1. ‘Seule la terre est éternelle’ documentary about writer and poet Jim Harrison (1937 – 2016)
 2. Saint 1001 Paperback by Daphne Gottlieb
 3. Leo Tolstoy: God Sees the Truth, But Waits
 4. A Ghost in the Throat by Doireann Ní Ghríofa
 5. Stedelijk Museum Breda – Tentoonstelling Pieter Laurens Mol: Nachtvlucht. Een ode aan de duisternis
 6. Bert & Peter Bevers: Mijn broertje vliegt
 7. Brigitte Giraud: Vivre vite
 8. Dora Maria Sigerson Shorter: Ourselves Alone
 9. Vincent Berquez: Shards of colours
 10. Joseph Roth: Natur

Or see the index

All categories

 1. AUDIO, CINEMA, RADIO & TV (191)
 2. DANCE & PERFORMANCE (53)
 3. DICTIONARY OF IDEAS (175)
 4. EXHIBITION – art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc. (1,438)
 5. FICTION & NON-FICTION – books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets (3,375)
 6. FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY – classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc. (4,362)
 7. LITERARY NEWS & EVENTS – art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence (1,569)
 8. MONTAIGNE (106)
 9. MUSEUM OF LOST CONCEPTS – invisible poetry, conceptual writing, spurensicherung (54)
 10. MUSEUM OF NATURAL HISTORY – department of ravens & crows, birds of prey, riding a zebra (104)
 11. MUSEUM OF PUBLIC PROTEST (117)
 12. MUSIC (202)
 13. PRESS & PUBLISHING (90)
 14. REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS (107)
 15. STORY ARCHIVE – olv van de veestraat, reading room, tales for fellow citizens (16)
 16. STREET POETRY (46)
 17. THEATRE (182)
 18. TOMBEAU DE LA JEUNESSE – early death: writers, poets & artists who died young (328)
 19. ULTIMATE LIBRARY – danse macabre, ex libris, grimm & co, fairy tales, art of reading, tales of mystery & imagination, sherlock holmes theatre, erotic poetry, ideal women (210)
 20. WAR & PEACE (107)
 21. · (2)

Or see the index 1. Subscribe to new material: RSS

GENOMINEERDEN E. DU PERRONPRIJS 2015

De schrijvers Ilja Leonard Pfeijffer, Annelies Verbeke en Marja Vuijsje zijn genomineerd voor de E. du Perronprijs 2015. De prijs wordt toegekend aan personen of instellingen die met een cultuuruiting in brede zin een bijdrage leveren aan een beter begrip van de multiculturele samenleving. De uitreiking vindt plaats op donderdagavond 21 april bij het brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur (bkkc) in Tilburg. Dan houdt Herman van Rompuy, politicus en van 2010 tot 2014 de eerste Voorzitter van de Europese Raad, de E. du Perronlezing met als titel ‘Europa: utopie en werkelijkheid’.

pfeijfferDPPIlja Leonard Pfeijffer – Gelukszoekers / Idyllen / columns NRC Next (Uitgeverij De Arbeiderspers en NRC Next)
Waar Ilja Leonard Pfeijffer met zijn roman La Superba uit 2014 al een scherp oog had voor sociale en politieke omstandigheden in de hedendaagse samenleving, getuigt hij in 2015 met zowel zijn dichtbundel Idyllen, als zijn pamflet Gelukszoekers en zijn columns in NRC Next van een du perronesk verantwoordelijkheidsgevoel ten aanzien van de ontwikkelingen die Europa op dit moment in hun greep houden. Nadrukkelijk mengt Pfeijffer zich in 2015 met alle middelen die hij tot zijn beschikking heeft in het debat over Europa. Als we dachten dat het engagement dood was, worden we uit die droom luid gewekt door deze brullende bard.

Annelies Verbeke – Dertig dagen (Uitgeverij De Geus)
De roman Dertig dagen biedt ons een inkijk in het tamelijk gelukkige, milde en nu eens niet getroebleerde en getormenteerde leven van het hoofdpersonage. Verbeke laat zien dat de van oorsprong Senegalese Alphonse zich weliswaar niet anders voelt, maar door de West-Vlaamse plattelandsbevolking wel als zodanig wordt aangemerkt. Verbeke laat het verbekeDPPverhaal zien vanuit zijn enigszins naïeve en pastorale perspectief. Hij is naar het platteland vertrokken op zoek naar de eenvoudige waarden van het leven. Wat hij vindt is complexiteit en rampspoed.

Marja Vuijsje – Het rijbewijs van Nematollah (Uitgeverij Atlas Contact)
Vuijsje geeft met haar boek een vrij zakelijk relaas van de immigratiegeschiedenis van gewone mensen. Het onnadrukkelijke, alledaagse karakter van het boek toont hoe gewoon dit soort verhalen zijn. De particuliere details en de beeldende anekdotes schetsen een vlechtwerk van documentatie, verbeelding, grootspraak en mythologisering die samen identiteit vormen. Vuijsje blijft als auteur op de achtergrond en laat de geschiedenissen hun werk doen. Dat zij er zo goed in slaagt het patina van een familieverleden te laten glanzen, verraadt haar meesterschap.

vuijsjeDPP‘Europa: utopie en werkelijkheid’
Tijdens de prijsuitreiking op donderdag 21 april houdt Herman van Rompuy de zesde E. du Perronlezing. In zijn lezing gaat hij in op de stand van zaken in de EU. De EU is de verwezenlijking van een droom, een utopie van eeuwen geleden: vrede en voorspoed. De nieuwe generaties kunnen zich nog moeilijk een Europa voorstellen waar ze aan grenzen en wisselkantoren moeten aanschuiven, waarin ze niet vrij kunnen reizen, studeren, werken en ondernemen. Daarom moesten en moeten we deze erfenis loodsen door de grootste financiële crisis sinds de jaren dertig en de grootste immigratie van buiten Europa sedert eeuwen. Europa vergt een inspanning. Het is niet meer vrijblijvend. Het is deel van het dagelijks leven geworden.

E. du Perronprijs
De E. du Perronprijs is een initiatief van de gemeente Tilburg, de School of Humanities van Tilburg University en brabants kenniscentrum voor kunst en cultuur (bkkc). De prijs bestaat uit een geldbedrag van €2500 euro en een sjaal, ontworpen door Miriam van der Lubbe en vervaardigd bij het TextielMuseum. In 2014 wonnen Warna Oosterbaan en fotograaf Theo Baart de prijs voor hun werk Ons Erf. Andere laureaten waren onder meer Mohammed Benzakour (2013), Koen Peeters (2012), Ramsey Nasr (2011), Alice Boot & Rob Woortman (2010), Abdelkader Benali (2009), Adriaan van Dis (2008) en Guus Kuijer (2007).

# Meer info op website tilburg university

fleursdumal.nl magazine

More in: - Book News, Art & Literature News, Eddy du Perron, The talk of the town

Previous and Next Entry

« | »

Thank you for reading FLEURSDUMAL.NL - magazine for art & literature