Wood Circle blijft in Van Abbe Museum Eindhoven
Wood Circle blijft in Van Abbe Museum Eindhoven♦Crowdfunding initiatief voor kunstwerk Richard Long geslaagd
Het kunstwerk Wood Circle (1977)van Richard Long blijft behouden voor het Van Abbemuseum en de stad Eindhoven. Het crowdfunding initiatief dat werd opgezet door vrijwilligers en rondleiders van het museum is geslaagd: in de vastgestelde periode van 4 september tot en met 31 oktober werd 100% van het benodigde bedrag van €30.000,- opgehaald. De rest van het aankoopbedrag van het werk komt uit een bijdrage van de BankGiro Loterij.
Het kunstwerk, dat al meer dan 30 jaar “te gast” was in het museum, werd door de erven van de eigenaar te koop aangeboden. Omdat het museum onvoldoende budget had het werk aan te schaffen, zag het er naar uit dat de Wood Circle het museum moest verlaten. Met de crowdfunding actie is dit nu voorkomen. Directeur Charles Esche is blij dat het kunstwerk in de collectie blijft: “Natuurlijk wilde het museum het werk graag behouden voor Eindhoven, maar soms, en zeker in tijden van bezuiniging, ontbreken de middelen hiervoor. Het was heel bijzonder om te zien dat een groep cicerones en vrijwilligers van het museum zich zo verbonden voelde met het werk, dat zij met deze spontane actie kwamen.”
Op zaterdag 19 november van 15.00-17.00 uur worden alle donateurs uitgenodigd in het museum om gezamenlijk het glas te heffen op het behoud van de Wood Circle. Piet van den Boom, stadsdichter van Eindhoven, leest dan ook het gedicht voor dat hij speciaal naar aanleiding van dit kunstwerk maakte.
Het werk is nog tot en met 8 januari 2012 te zien in de tentoonstelling ’For Eindhoven’ – The City as Muse.
Wood Circle is een vroeg werk van de bekende Britse kunstenaar Richard Long en is sinds 1977 in bruikleen bij het Van Abbemuseum. Het is in de afgelopen decennia al vele malen getoond. Het werk spreekt veel bezoekers aan en nodigt uit tot nadenken over kunst en wat iets tot kunst maakt.
Het is een zaalvullend werk dat bestaat uit minimaal 840 takken. De takken worden binnen een cirkel met een doorsnede van zeven meter in een willekeurig patroon gelegd, wel rekening houdend met bepaalde voorschriften die door Long in een certificaat zijn vastgelegd. Zo moeten de takken gelijk verdeeld zijn binnen de cirkelvorm en moeten langere en kortere, dikkere en dunnere exemplaren overal evenredig voorkomen. Alle takken moeten zo plat mogelijk op de vloer liggen en elkaar bij voorkeur niet raken. Zo ontstaat er een golvend patroon. Iedere keer wanneer het werk wordt uitgevoerd, ziet het er een beetje anders uit.
• fleursdumal.nl magazine
More in: Art & Literature News, Exhibition Archive, FDM Art Gallery, Land Art, Richard Long, Sculpture