In this category:

  FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
  BOOKS
  Ton van Reen
  - De moord

New on FdM

 1. Jakob van Hoddis: Varieté
 2. GOING DOWN GRAND: Poems from the Canyon
 3. Emily Dickinson: A Book (Poem)
 4. Else Lasker-Schüler: Von Weit
 5. Gladys Cromwell: Leisure
 6. Bert Bevers: Vergeelde brieven met een lintje erom
 7. Jean-Joseph Rabearivelo: Images lunaires
 8. Richard Le Gallienne: “I said – – I care not”
 9. William Blake: The Grey Monk
 10. Kom zijn liefste – over Herman Gorter ( 29 oktober 2020 – Hilversum)

Or see the index

All categories

 1. AUDIO, CINEMA, RADIO & TV (165)
 2. DANCE (51)
 3. DICTIONARY OF IDEAS (173)
 4. EXHIBITION – art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc. (1,401)
 5. FICTION & NON-FICTION – books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets (2,994)
 6. FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY – classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc. (4,001)
 7. LITERARY NEWS & EVENTS – art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence (1,499)
 8. MONTAIGNE (98)
 9. MUSEUM OF LOST CONCEPTS – invisible poetry, conceptual writing, spurensicherung (50)
 10. MUSEUM OF NATURAL HISTORY – department of ravens & crows, birds of prey, riding a zebra (96)
 11. MUSEUM OF PUBLIC PROTEST (88)
 12. MUSIC (191)
 13. PRESS & PUBLISHING (84)
 14. REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS (100)
 15. STORY ARCHIVE – olv van de veestraat, reading room, tales for fellow citizens (16)
 16. STREET POETRY (42)
 17. THEATRE (179)
 18. TOMBEAU DE LA JEUNESSE – early death: writers, poets & artists who died young (308)
 19. ULTIMATE LIBRARY – danse macabre, ex libris, grimm & co, fairy tales, art of reading, tales of mystery & imagination, sherlock holmes theatre, erotic poetry, ideal women (188)
 20. WAR & PEACE (93)
 21. · (5)

Or see the index 1. Subscribe to new material: RSS

Ton van Reen: DE MOORD XX

demoordXXX

 

Ton van Reen

DE MOORD XX

Alice en ik gingen naar buiten, want Cherubijn en de melker bleven aan het drin­ken. We wandelden langs de kermis en keken naar de zweef en de draaimolen. Die draaiden lusteloos rond, omdat wij er niet meer in gingen zit­ten. En omdat ook het andere jonge volk weg was. Dat lag te vrijen in het gras van de wei of was doende de vech­ters van Oeroe en Boeroe aan te vuren. Die waren weer druk bezig elkaar de dorpsbelangen in de gezich­ten van wit gaasver­band te timmeren.

Alice vertelde me over de geallieerden. Dat waren beesten die aan haar hadden gevreten. Cana­dezen, Amerikanen, Russen, Engelsen, Fransen. Allemaal beesten die ze haatte. Het waren over­winnaars. Ze hadden de vrijheid om te zwij­nen. Vonden het niet genoeg om heel Wrak vernield te hebben. Moesten ook meisjes vernielen. Gingen dan pas terug naar Canada, Amerika, Rusland, Engeland en Frank­rijk. Vonden het niet genoeg om God in het puin van Wrak te laten huizen. Uit puin zult gij verrij­zen. Wilden in puin kinderen verwekken. Wilden geen kinderen verwekken. Wilden alleen hun handen in haar lijf steken omdat dat zacht was en warm. Ze fluisterde tegen me. Er zijn geen ke­rels. Er is nooit oorlog. Er is nooit vrede. Kerels doden het warme en het zachte.

 Ik had het verwacht. Kort na de oorlog had ik veel uni­formen gezien. Meer dan in de oorlog. Die ik in de oorlog zag, deugden niet. Die ik na de oorlog zag, deugden net zo min.

Ik vertelde Alice over mijn ouwe bok Kaïn en de Gore Kana. Het was goed dat we nu alles van el­kaar wisten.

Later haalden we Cherubijn en de melker uit het café. Ze waren smoorbezopen. We gingen terug naar de wagen. Cheru­bijn plofte op het bed. De melker draaiden we in een deken en legden hem in de wei. Hij was zo dronken dat hij zeker niet bij ons in de dekenzak kon slapen.

We gingen weer buiten slapen. Alice lag met haar hoofd op het kussen uit de mand van de marmot. Ik lag met mijn hoofd op haar borst. Tussen mijn benen lag de marmot.

(wordt vervolgd)

kempis.nl poetry magazine

More in: - De moord

Previous and Next Entry

« | »

Thank you for reading FLEURSDUMAL.NL - magazine for art & literature