Nexus-lezing: Ismail Serageldin over Knowledge and Memory in Alexandria
Nexus-lezing
30 oktober 2011
Ismail Serageldin
Knowledge and Memory in Alexandria
A Bridge between Islam and Europe
Zestien eeuwen geleden ging in Egypte de legendarische Bibliotheek van Alexandrië in vlammen op. De grootste verzameling wetenschappelijke, filosofische en letterkundige teksten uit de oudheid viel ten prooi aan verwaarlozing, vervolging en verwoesting. De geest waaruit de bibliotheek ontstaan was, leefde echter voort en zou de grondslag vormen voor alle bibliotheken, universiteiten en musea nadien. De Bibliotheek van Alexandrië is uitgegroeid tot een begrip dat synoniem is voor intellectuele vrijheid, tolerantie en wetenschappelijke nieuwsgierigheid. De grote traditie van het Europees humanisme is ondenkbaar zonder de kennis en beschaving die in Alexandrië hun oorsprong of bestemming vonden. Van het opnieuw bijeenbrengen van die kennis en het laten herleven van die geest van beschaving in onze tijd heeft één man zijn levenswerk gemaakt: Ismail Serageldin, oprichter en directeur van de Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië.
De hypermoderne Nieuwe Bibliotheek van Alexandrië, die haar deuren opende in 2003, ontstond door schenkingen uit de collecties van grote bibliotheken in Europa en Amerika en door schenking van zeldzame manuscripten uit de Arabische wereld. De Bibliotheek biedt onderdak aan diverse (vak-)bibliotheken, acht wetenschappelijke onderzoekscentra, vier musea, verscheidene conferentiezalen, een planetarium en een serverruimte waar permanent een kopie van het wereldwijde internet wordt bijgehouden. Met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar staat de Bibliotheek symbool voor het groeiend zelfbewustzijn, ook in intellectueel en democratisch opzicht, van de Arabische wereld, waar Ismail Serageldin geldt als gezaghebbende stem van de rede. Zijn pleidooi voor islamitisch liberalisme, vrijheid van meningsuiting, tolerantie, geweldloosheid en kritisch rationalisme bestempelt hem tot dé Arabische Verlichtingsdenker van dit moment, die de hoopvolle blik van de hele wereld op zich gericht weet.
Ismail Serageldin (Egypte, 1944) studeerde natuurkunde aan de Universiteit van Caïro. Na de verdediging van zijn proefschrift aan Harvard University, in 1972, trad hij in dienst van de Wereldbank, waar hij van 1992 tot 2000 als een van de vice-presidenten werkzaam zou zijn. Serageldin stond aan de wieg van het Global Water Partnership, was universiteitshoogleraar in Wageningen, heeft meer dan zestig boeken op zijn naam staan en ontving talloze academische onderscheidingen. Zijn naam zal voorgoed verbonden blijven aan de huidige humanistische renaissance in Alexandrië.
fleursdumal.nl magazine
More in: - Book Lovers, BOOKS. The final chapter?, Nexus Instituut