Vervolg roman ADRIAAN EN DE ANDEREN van Merel van der Gracht
ADRIAAN EN DE ANDEREN
door Merel van der Gracht
op FLEURSDUMAL MAGAZINE
Hoofdstuk 41 en verder vanaf 8 november 2010
na het overlijden van Barry,
de best geklede schrijver ooit,
actueler dan ooit
► Lees hoofdstuk 1 t/m 40 op deze site
Een toekomstroman waarin de literatuur wordt gered en het Huis van Oranje tot bloei komt
Het jaar 2015. In Nederland is alles anders. Premier Mandarijn is op het pluche getild door een linkse elite van schrijvers en journaille. Jan regeert, samen met zijn gristelijke rechterhand Andries Koevoet. Eenmaal aan de macht heeft de rood-gristelijke coalitie alles gelijkgeschakeld onder het motto: ‘vrijheid voor het individu is onvrijheid voor allen’. De mensen leven in een collectief met stalinistische en calvinistische trekjes. De meeste schrijvers is het verboden te publiceren, lijden een kommervol bestaan en stappen massaal over naar de onderdrukte Katholieke Kerk. De eens zo befaamde schrijver Adriaan van Bis leeft teruggetrokken in het bejaardenhuis voor schrijvers, het Willem Witsenhuis, samen met zijn roomse poes Deesje van Bredevoort. Tjeepie Paumen, de altijd terugkerende Kniertje van de Nederlandse literatuur, lijdt een kommervol bestaan en woont in een kartonnen doos in het Vondelpark.
15 augustus 2015. Het volk, ingeslapen onder het bewind van de rode volkstribuun Mandarijn, wordt op die dag met een schok wakker.
Lees over het bezoek van Paus Antonius Bodarius, van Nederlandse afkomst en bevriend staatshoofd. De stadstoer die hij door Amsterdam maakt, samen met de geliefde koningin-weduwe Maxima, is olie op het vuur dat wordt opgestookt door gristelijke jongeren. Deze fundies, die zijn teruggekeerd naar het geloof der Vaderen en hun waarden en normen ontlenen aan de Statenbijbel, willen niets weten van de paus. Ze komen in opstand tegen hun eigen Andries en ontketenen de revolutie tegen het rooms-gristelijk bewind.
Ook de grote schrijvers zijn het zat. Onder aanvoering van Adriaan en zijn roomse poes Deesje komen ze in verweer. Ze willen weer in vrijheid kunnen publiceren en zich manifesteren. Zo ook schrijvers als Beesje Hazelnoot, Anne Inktvis, Garretje Kwamreets, Belleke Noordkanaal en hun vakbroeders die de komende gebeurtenissen afwachten in het illegale café Kwelling. Net als Movo van Brabant, die rondzeult met een kar vol manuscripten, en de vergeten schrijvers die tijdelijk logeren bij Het Leger Des Heils. In de illegaliteit wordt de voormalige ondergrondse uitgeverij De Woedende Wesp nieuw leven ingeblazen.
Maar groot is het leed van Barry, de best geklede schrijver ooit die, als bronzen naakt, enkel getooid met lauwerkrans, het hele gebeuren vanuit het Vondelpark moet meemaken.
Lees hoe Willem Frederik Stermans vanuit het universum de chaos niet meer kan aanzien en hoe Tjeepie ten tweeden male de koningin der Nederlandse Letteren dreigt te worden.
Lees mee en geef de auteurs, die in deze toekomstroman moeten leven onder pseudoniemen, hun ware namen terug.
Helaas heeft ook de schrijver van dit boek, zich bewegend in de illegaliteit van de Amsterdamse grachtengordel, zich van een pseudoniem moeten bedienen. Maar de lezer zij getroost: hij is een bekend schrijver en een verdediger van het vrije woord.
ADRIAAN EN DE ANDEREN
HOOFDSTUK 41 en verder
vanaf maandag 8 november 2010
op FLEURSDUMAL.NL MAGAZINE
(voorheen kempis.nl)
fleursdumal.nl magazine
More in: Merel van der Gracht