In this category:

    LITERARY NEWS & EVENTS - art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence
    Art & Literature News
    FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
    BOOKS

New on FdM

  1. Emily Pauline Johnson: A Cry from an Indian Wife
  2. Bluebird by Lesbia Harford
  3. Prix Goncourt du premier roman (2023) pour “L’Âge de détruire” van Pauline Peyrade
  4. W.B. Yeats: ‘Easter 1916’
  5. Paul Bezembinder: Nostalgie
  6. Anne Provoost: Decem. Ongelegenheidsgedichten voor asielverstrekkers
  7. J.H. Leopold: O, als ik dood zal zijn
  8. Paul Bezembinder: Na de dag
  9. ‘Il y a’ poème par Guillaume Apollinaire
  10. Eugene Field: At the Door

Or see the index

All categories

  1. AFRICAN AMERICAN LITERATURE (12)
  2. AUDIO, CINEMA, RADIO & TV (217)
  3. DANCE & PERFORMANCE (60)
  4. DICTIONARY OF IDEAS (202)
  5. EXHIBITION – art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc. (1,515)
  6. FICTION & NON-FICTION – books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets (3,871)
  7. FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY – classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc. (4,781)
  8. LITERARY NEWS & EVENTS – art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence (1,616)
  9. MONTAIGNE (110)
  10. MUSEUM OF LOST CONCEPTS – invisible poetry, conceptual writing, spurensicherung (54)
  11. MUSEUM OF NATURAL HISTORY – department of ravens & crows, birds of prey, riding a zebra, spring, summer, autumn, winter (184)
  12. MUSEUM OF PUBLIC PROTEST (145)
  13. MUSIC (222)
  14. NATIVE AMERICAN LIBRARY (5)
  15. PRESS & PUBLISHING (91)
  16. REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS (112)
  17. STORY ARCHIVE – olv van de veestraat, reading room, tales for fellow citizens (17)
  18. STREET POETRY (46)
  19. THEATRE (186)
  20. TOMBEAU DE LA JEUNESSE – early death: writers, poets & artists who died young (356)
  21. ULTIMATE LIBRARY – danse macabre, ex libris, grimm & co, fairy tales, art of reading, tales of mystery & imagination, sherlock holmes theatre, erotic poetry, ideal women (229)
  22. WAR & PEACE (127)
  23. WESTERN FICTION & NON-FICTION (22)
  24. · (2)

Or see the index



  1. Subscribe to new material: RSS

Uitreiking literaire jongerenprijs De Inktaap op 12 maart in Rotterdam

Uitreiking literaire jongerenprijs De Inktaap

op 12 maart in Rotterdam

In de Doelen te Rotterdam wordt op 12 maart 2012 de literaire prijs De Inktaap uitgereikt. Ruim 2.000 jongeren in Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao hebben er de afgelopen weken over gedebatteerd welk boek De Inktaap verdient. Kanshebbers zijn De schilder en het meisje van Margriet de Moor, De maagd Marino van Yves Petry en Congo: een geschiedenis van David Van Reybrouck.

Ruim 160 schooljury’s uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Curaçao hebben de drie boeken gelezen en de afgelopen weken, stevig onderbouwd met een juryrapport, hun winnaar gekozen. De schrijver die het hoogste scoort bij de jongerenjury’s krijgt De Inktaap.

Op 12 maart komen de juryleden samen in de Doelen te Rotterdam om de prijs uit te reiken. De Inktaapjuryleden krijgen de mogelijkheid de auteurs van de genomineerde boeken te ontmoeten en te interviewen. Ze gaan in debat met elkaar en met de vakjuryleden van de literaire prijzen. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet zal de uitreiking bijwonen.

Op 12 maart 2012 vindt de feestelijke slotdag van De Inktaap plaats in de Doelen te Rotterdam.

Tijdens deze dag ontmoet je niet alleen de genomineerde schrijvers, maar ook je mede Inktaap-juryleden uit Nederland en Vlaanderen.

Programma Slotdag De Inktaap 2012

10.00 – 11.00 uur:

Aankomst en ontvangst in de Doelen te Rotterdam

11.00 – 11.30 uur:

De opening van de dag begint voor iedereen met een kennismaking met de genomineerde auteurs Margriet de Moor, Yves Petry en David Van Reybrouck. Natuurlijk staan ook hun boeken in de schijnwerpers. Deze worden op ludieke wijze geïntroduceerd door dichter Stijn Vranken. De Nederlandstalige band Flux verzorgd een poëtisch optreden. Tijdens de opening worden ook de winnaars van Knetterende Letteren bekendgemaakt. De presentatie van dit alles is in handen van Stijn Meuris en Isolde Hallensleben.

11.50 – 12.35 & 13.15 – 14.00

Talkshow met Margriet de Moor, Yves Petry en David Van Reybrouck. In deze talkshow met de genomineerde auteurs krijg je echt een inkijkje in hun leven en werk. Ook kun je alle vragen stellen die je tijdens en na het lezen te binnen schoten. In de zaal staan microfoons waarbij je je vraag tijdens het programma kunt stellen. Ook willen we een aantal Inktaap-juryleden vragen om aan het gesprek op het podium deel te nemen. Lijkt dit je een leuke uitdaging? Meld je aan via inktaap@passionatebulkboek.nl. De talkshow wordt gehost door de al even nieuwsgierige Isolde Hallensleben.

11.50 – 12.35 & 13.15 – 14.00

Het gesprek met de vakjuryleden Ton Anbeek van de Libris Literatuur Prijs en Frank Hellemans van de AKO Literatuurprijs. Zij kozen respectievelijk voor De maagd Marino en Congo: een geschiedenis. En ook De Schilder en het meisje belandde bij beide jury’s hoog op de lijst. Hoe bepaalt een vakjury eigenlijk een longlist, een shortlist en een uiteindelijke winnaar van een grote literatuurprijs? Wat vind jij van de door hen uitgeroepen winnaar? Ook jij kan je vragen stellen via de microfoons die in de zaal aanwezig zijn. Het debat wordt geleid door de altijd energieke Stijn Meuris.

11.50 – 12.35 & 13.15 – 14.00

Het Inktaap-debat. Tijdens de Inktaap-debatten gaan inktaap-juryleden, jullie zelf dus, met elkaar in debat over de genomineerde boeken. Per debat wordt er over drie stellingen gediscussieerd. De stellingen gaan bijvoorbeeld over de onderwerpen van de boeken, de literaire technieken of de ontvangst van de boeken in de verschillende media. Inktaap-juryleden die mee doen aan de debatten krijgen vooraf de stellingen toegestuurd zodat zij zich kunnen voorbereiden. Je kunt je opgeven door een e-mail te sturen naar inktaap@passionatebulkboek.nl. Aan het eind van elk debat roept de driekoppige jury, bestaande uit Elsbeth Etty, winnaar NK debatteren 2011 Esther van Dijk en schrijver Sidney Vollmer een winnaar uit. Oscar Kocken verzorgt het goede verloop van wat ongetwijfeld heftige debatten worden.

14.20-15.15 uur:

Uitreiking van De Inktaap 2012. Het spannendste moment van de dag breekt aan. Vlaams minister Pascal Smet van Onderwijs, Jeugd, Gelijke kansen en Brussel zal bij de uitreiking acte de présence maken. Iedere school uit Vlaanderen, Nederland, Curaçao en Suriname maakt bekend wie er volgens hen heeft gewonnen. Het juryrapport van De Inktaap 2012 wordt voorgedragen waarna het moment suprême aanbreekt: de uitreiking van De Inktaap! Dit feestje wordt gevierd samen met de muziek van Flux.

De Inktaap is dé literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. De Inktaap wil jongeren confronteren met de keuze die de jury’s van drie ‘grote’ literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied hebben gemaakt: de AKO Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Gouden Boekenuil. Omdat de Gouden Uil in 2011 niet werd uitgereikt is er deze editie gekozen voor het werk van Margriet de Moor dat zowel op de Tiplijst van de AKO Literatuurpijs 2010 stond, als op de Longlist Libris Literatuur Prijs 2011. De winnaars van deze drie literaire prijzen worden genomineerd voor De Inktaap. Uit die boeken kiezen de jongeren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname en Curaçao vervolgens hun winnaar, die De Inktaap krijgt.

De Inktaap is een initiatief van de Nederlandse Taalunie, Stichting Lezen Nederland, CANON Cultuurcel van het departement Onderwijs en de administratie Cultuur van het departement WVC van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. De Inktaap wordt uitgevoerd door Villanella te Antwerpen en Passionate Bulkboek te Rotterdam en de Nederlandse Taalunie in Suriname en Curaçao.

WINNAARS VORIGE EDITIES:

De Inktaap 2011: Bernard Dewulf – Kleine dagen

De Inktaap 2010: Robert Vuijsje – Alleen maar nette mensen

De Inktaap 2009: A.F.Th – Het schervengericht

De Inktaap 2008: Dimitri Verhulst – De helaasheid der dingen

De Inktaap 2007: Henk van Woerden – Ultramarijn

De Inktaap 2006: Willem Jan Otten – Specht en zoon

De Inktaap 2005: Arthur Japin – Een schitterend gebrek

De Inktaap 2004: Tom Lanoye – Boze tongen

De Inktaap 2003: Harry Mulisch – Siegfried

De Inktaap 2002: Tomas Lieske – Franklin

≡ Website Inktaap

fleursdumal.nl magazine

More in: Art & Literature News, BOOKS

Previous and Next Entry

« | »

Thank you for reading Fleurs du Mal - magazine for art & literature