In this category:

  FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
  BOOKS
  Ton van Reen
  - De moord

New on FdM

 1. Jacques Perk: Zij komt
 2. Laat jouw stem voor cultuur horen!
 3. BLACK LIVES MATTER
 4. Jean-Joseph Rabearivelo: Été
 5. Walt Whitman: Song of the banner at daybreak (Poem)
 6. Teken de petitie: LIEFDE VOOR MUZIEK!
 7. Digby Mackworth Dolben: A Song
 8. Jean-Joseph Rabearivelo: Le poème
 9. Red Comet. The Short Life and Blazing Art of Sylvia Plath by Heather Clark
 10. “Jong in de jaren zestig. De muziek van Frans Kellendonk” door Jaap Goedegebuure

Or see the index

All categories

 1. AUDIO, CINEMA, RADIO & TV (157)
 2. DANCE (51)
 3. DICTIONARY OF IDEAS (172)
 4. EXHIBITION – art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc. (1,392)
 5. FICTION & NON-FICTION – books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets (2,908)
 6. FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY – classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc. (3,927)
 7. LITERARY NEWS & EVENTS – art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence (1,483)
 8. MONTAIGNE (98)
 9. MUSEUM OF LOST CONCEPTS – invisible poetry, conceptual writing, spurensicherung (49)
 10. MUSEUM OF NATURAL HISTORY – department of ravens & crows, birds of prey, riding a zebra (94)
 11. MUSEUM OF PUBLIC PROTEST (83)
 12. MUSIC (187)
 13. PRESS & PUBLISHING (83)
 14. REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS (98)
 15. STORY ARCHIVE – olv van de veestraat, reading room, tales for fellow citizens (16)
 16. STREET POETRY (42)
 17. THEATRE (179)
 18. TOMBEAU DE LA JEUNESSE – early death: writers, poets & artists who died young (292)
 19. ULTIMATE LIBRARY – danse macabre, ex libris, grimm & co, fairy tales, art of reading, tales of mystery & imagination, sherlock holmes theatre, erotic poetry, ideal women (178)
 20. WAR & PEACE (89)
 21. · (5)

Or see the index 1. Subscribe to new material: RSS

Ton van Reen: De Moord IX

 

Ton van Reen

DE MOORD IX

In sommige kringen ging de vreemde uitspraak dat mierrij­den dierenmishandeling zou zijn. Dat sloeg natuurlijk op het doden van de beest­jes nadat ze over een af­stand van dertig centime­ter bereden waren. Dat was geen mishandeling! Deze mieren werden bevrijd uit hun gareel. Ze hoefden niet meer in de trein te lopen die, dag in, dag uit, het hol uitkroop en zand vervoer­de. Korrels zand die ze nauwelijks konden dragen met hun haarfijne voorpootjes. Trouwens, in de oorlog zag je andere dingen. Ik heb gezien dat mensen elkaar neerscho­ten. Ze bleven liggen op straat. Ze waren van een ander vaderland. Welk land wist geen hond, want geen mens was er ooit geweest. Soms waren ze gewond. Niemand keek naar hen om. Nie­mand keek in hun van pijn vertrokken gezicht. Zo’n gezichten waren in die tijd gewoon. Het was voor de eer van vorst en vaderland. Ieder liet hen liggen, bang voor eigen hachje. Toch lag niemand de woor­den ‘voor vorst en vaderland’ bestorven op de lippen. Degenen die daar lagen te sterven, konden een schop krijgen. Die waren van een ander vader­land. Dat telde niet.

Oorlog was net een stiekem spelletje. Het spel­letje van leven en dood. Zoiets als pandverbeu­ren. Dit telt niet en dat telt niet. Ik zet deze helm op en jij die. Ik heb mijn vaderland achter mijn rug. Jij hebt jouw vaderland achter jouw rug. We proberen elkaar te vermoorden. We vechten voor een waardeloze vlag. Voor de eer van een regi­ment. Voor de versle­ten banier van God. Wan­neer de waarden gekelderd zijn, wanneer God ver­moord is, geven we elkaar de hand. De een dru­ipt van het bloed van de ander. Godnogtoe, laat mier­rijden mierrijden blijven!

Er stonden weinig mensen bij de bushalte. Enkele vrouwen met uitpuilende tassen. Een oudere heer met een hond die voortdu­rend zijn poot optilde tegen de paal van de bushal­te en die me netjes goedendag blafte. Ik moest wachten. Ik had een hekel aan wachten. De vrouwen met de tassen niet. Die hadden de tijd. Die wachtten niet. Die ston­den er alleen maar om het staan. Die dachten: zo en zo laat ver­trekt de bus. Eerder vertrekken we lekker niet. Zo lang mogen we hier nog blijven staan. Lekker, met volle tassen in de hand. Het is prettig volle tassen in de hand te hebben. Zo lang hebben we geen honger. We zijn de oorlog nog lang niet vergeten. Gewone mensen vergeten niet zo gauw!

De man wachtte ook niet. Die stond er alleen voor de hond. Die man hoefde helemaal niet met de bus mee. Alleen de hond moest naar de bus kijken, zijn poot opheffen tegen de haltepaal en mij goedendag blaffen.

Eindelijk kwam de bus. Ze stamde nog uit de oorlog. Was haar carrière begonnen als frontbus. Bracht soldaten naar het front. Haalde lijken en gewonden naar huis. Nu reed ze van de Licht­stad Kork naar Oeroe, kwam nooit langs het Woud van Tubbs, wel over de brug van Kork, reed door het forensenplaatsje Tepple, langs het Lange Rak naar Gretz, deed daarna nog Wrak en Borz aan, stak de brug over bij Borz, bereikte over Boeroe Oeroe en reed de hele weg terug. In nog steeds dezelfde kleur als frontbus. Met hetzelfde gemis aan bos­lucht uit het Woud van Tubbs. Net als al de ande­re keren dat ze de reis begonnen was en beëin­digd had.

Ik stapte in. Betaalde niet. Ik had vrij ver­voer. In die tijd hadden kinderen tot zes jaar vrij reizen. Ik ging achter in de bus zitten. Vandaar kon ik alles overzien en was ik aan nie­mand iets schuldig. Je was aan iemand iets schul­dig in de bus als je zou moeten omkijken om zijn gezicht te zien. Ik kon geen van de gezichten zien. Ie­der­een zat met de rug naar me toe. Hoog­stens één kant van de gezichten kon ik onduide­lijk zien spiegelen in de vuile ruiten. Ik had er geen behoefte aan om gezichten te zien.

(wordt vervolgd)

kempis.nl poetry magazine

More in: - De moord

Previous and Next Entry

« | »

Thank you for reading FLEURSDUMAL.NL - magazine for art & literature