Merel van der Gracht: Adriaan en de anderen (48)
Adriaan en de anderen
Een toekomstroman
waarin de literatuur wordt gered
en het Huis van Oranje tot bloei komt
door Merel van der Gracht
achtenveertig
Verlicht door de morgenzon werd Deesje wakker. Ze zag Naomi op de bank liggen, een glimlach rond haar mond. Ze sliep als een roos. Wat was dat kind mooi!
Deesje sprong van haar slaapkussen en sprong op de klink van Adriaans slaapkamerdeur. Hij vloog open.
Adriaan lag op zijn rug, zijn mond open. Hij leek wat te roepen. Had hij weer een enge droom? Afijn, hij zou het haar straks wel allemaal vertellen. Zoals altijd. En als hij alles had verteld, zei hij altijd: ‘En nu Deesje, mag jij er een fijn boek van maken.’ Zo gul was hij.
Ze was nieuwsgierig naar de toestand in de stad. Zou ze even gaan kijken? Adriaan en Naomi werden nog lang niet wakker.
Ze sprong op het aanrecht en wipte behendig door het open raam naar het achterplatje. Ze rekte zich uit en gaapte, alsof ze de zon wilde laten zien hoe scherp haar tanden waren.
Ze trippelde over platjes, zag dat buurvrouw Mallotte Puntmuts in yogahouding achter haar raam zat te mediteren, stak haar staart op en liet Mallotte haar kattengat zien.
Ze kroop door een paar goten, wipte naar beneden en rende met ware doodsverachting door het vroege verkeer van de Lairessestraat. Ze klom in een boom omhoog, sprong in een goot, hoorde een stel jonge koolmeesjes piepen, hapte ze in drie tellen naar binnen, stoof over een rij daken, balanceerde behendig door het ochtendverkeer en bereikte het centrum van de stad. Ze boerde. De jonge meesjes waren een iets te stevig ontbijt, maar wel veel beter dan de bonbons van Adriaan.
Vanaf de dakgoot van het confectiehuis De Witte aan de Dam had ze een goed overzicht. Het plein was nog niet door publiek bezet.
Werklieden waren al bezig met alles schoon te vegen, legden straatklinkers goed en plaatsten vlaggenmasten.
De stad werd voorbereid op Koninginnedag. Niets mocht nog herinneren aan de veldslag die zich hier de afgelopen nacht had afgespeeld. De koningin-regentes moest een vredige stad te zien krijgen, met een bevolking die massaal achter haar stond. Wat natuurlijk ook zo was.
Hoofdstuk 48 – Woensdag 17 november 2010 (vervolg donderdag)
Adriaan en de anderen: Uitgeverij Compaan in Maassluis, ISBN: 978-94-903740-6-8, aantal pagina’s: 288, prijs: € 17,90
E-mail: merelvandergracht X kempis.nl ( X = @ )
kempis.nl # kempis poetry magazine
More in: -Adriaan en de Anderen