Merel van der Gracht: Adriaan en de anderen (25)
Adriaan en de anderen
Een toekomstroman waarin de literatuur wordt gered
en het Huis van Oranje tot bloei komt
door Merel van der Gracht
vijfentwintig
Kwinkslagen
In het zaaltje achter café Reijnders hadden zich de donerende leden van leesclub Ons genoegen, een privéclub van middenstandsvrouwen uit de P.C. Hooftstraat, aangevuld met vrouwen van Ajax-spelers die het alfabet machtig waren, verzameld voor een voordracht van de schrijvende damesnichten Hartjes.
De avond werd voorgezeten door Peter Steen, de grote gids voor lezers die dwars door alle literaturen heen verbanden wist te leggen en boeken in soorten bij elkaar wist onder te brengen in lijstjes, gemodelleerd naar de ordening van diersoorten en bloemgeslachten. Met vragen als: Weet je dat Joosje Zwanenzang een buitenechtelijk kind van Roland Holst is en dat Neelie-Maria Pin dus zijn halfzus is? En dat zijn broer Alexander een halfbroer is en diens vader een geboren baron Van Voorst tot Voorst en Verder is? Vragen zoals Adriaan van Bis ze vroeger op tv aan jonge schrijvers stelde.
Het oude heertje Maarten Hartjes had zich als vrouw verkleed, haar alter ego Maartje, compleet met pruik en oorbellen. Haar nicht Keesje Hartjes droeg een jurk van uit boeken gescheurde vellen, met veiligheidsspelden aan elkaar geregen.
De dames lazen voor uit hun brievenroman, waarin ze aan elkaar kond deden van ontdekkingen in de eigen moestuin. Zo las Maartje met haar hoge krakende stem heel aandoenlijk voor over wormen in de winterwortels. En Keesje las over de houtworm die ze op stille avonden in het dakspant van haar huis hoorde knagen aan haar ondergang.
Peter Steen, sinds zijn bekering tot de r.-k. Kerk heel wat zachter van toon dan in zijn vorige loopbaan, toen hij in Vlaamse krantjes menig debuterend schrijver met smaak onderuithaalde, orakelde dat alle woorden die uit de pen van de dametjes vloeiden, hoogwaardige literatuur waren. Ook in dit nieuwe tijdperk. Zeker nu Maartje, na vroeger in haar boeken vele ouderlingen en dominees afgevallen te zijn, weer helemaal de Gereformeerde Bonders van Maassluis-Noord was toegedaan. Regelmatig offerde ze wat centjes van de huurpenningen die ze inde voor haar grachtenpanden aan de zending in het vroegere roomse Limburg en Brabant. Keesje, vroeger op en top agnost, zwom een beetje mee in de geldstroom van haar nicht.
Het publiek schaterlachte om de kwinkslagen van de oudjes die, ondanks hun gevorderde leeftijd, nog altijd zo’n grote plaats innamen in de harten van vele contribuanten van leesclubs in den lande.
Ze spitsten vooral de oren toen Maartje begon te vertellen over het verwerken van judaspenningen in bruidsboeketten. Dat was machtig interessant voor de Ajax-vrouwtjes die van trouwen wel pap lustten en gemiddeld drie keer scheidden voor hun achtentwintigste. De slimmeriken onder hen vroegen zich af of Maartje het over haar eigen bruidsboeket had. Had ze er judaspenningen in verwerkt om subtiel aan te geven dat het haar alleen om de penningen ging? Een andere vraag was: Was het háár bruiloft of zíjn bruiloft? Was hij als man in het huwelijk getreden met een vrouw, of als vrouw met een man? Was Maartje als nicht met een neef gehuwd of was hij als neef met zijn nicht gaan samenwonen?
Voor Adriaan en de anderen: het volledige verhaal vanaf hoofdstuk 1…..HIER…..
Hoofdstuk 25 – Vrijdag 16 april 2010 (vervolg maandag)
Adriaan en de anderen verschijnt op 7 mei 2010 bij Uitgeverij Compaan in Maassluis, ISBN: 978-94-903740-6-8, aantal pagina’s: 288, prijs: € 17,90
E-mail: merelvandergracht X kempis.nl ( X = @ )
kempis poetry magazine
More in: -Adriaan en de Anderen, Merel van der Gracht