In this category:

    FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
    BOOKS
    Merel van der Gracht
    -Adriaan en de Anderen
    FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
    BOOKS
    Merel van der Gracht

New on FdM

  1. Sara Teasdale: I Shall Not Care
  2. Fame is a bee by Emily Dickinson
  3. Ask me no more by Alfred Lord Tennyson
  4. Keith Douglas: How to Kill
  5. Christine de Pisan: Comme surpris
  6. Conrad Ferdinand Meyer: In der Sistina
  7. Emma Lazarus: Age and Death
  8. William Blake’s Universe
  9. Natalie Amiri & Düzen Tekkal: Nous n’avons pas peur. Le courage des femmes iraniennes
  10. Much Madness is divinest Sense by Emily Dickinson

Or see the index

All categories

  1. AFRICAN AMERICAN LITERATURE (11)
  2. AUDIO, CINEMA, RADIO & TV (217)
  3. DANCE & PERFORMANCE (59)
  4. DICTIONARY OF IDEAS (178)
  5. EXHIBITION – art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc. (1,498)
  6. FICTION & NON-FICTION – books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets (3,777)
  7. FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY – classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc. (4,700)
  8. LITERARY NEWS & EVENTS – art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence (1,604)
  9. MONTAIGNE (110)
  10. MUSEUM OF LOST CONCEPTS – invisible poetry, conceptual writing, spurensicherung (54)
  11. MUSEUM OF NATURAL HISTORY – department of ravens & crows, birds of prey, riding a zebra, spring, summer, autumn, winter (177)
  12. MUSEUM OF PUBLIC PROTEST (137)
  13. MUSIC (216)
  14. PRESS & PUBLISHING (90)
  15. REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS (112)
  16. STORY ARCHIVE – olv van de veestraat, reading room, tales for fellow citizens (16)
  17. STREET POETRY (46)
  18. THEATRE (185)
  19. TOMBEAU DE LA JEUNESSE – early death: writers, poets & artists who died young (348)
  20. ULTIMATE LIBRARY – danse macabre, ex libris, grimm & co, fairy tales, art of reading, tales of mystery & imagination, sherlock holmes theatre, erotic poetry, ideal women (223)
  21. WAR & PEACE (125)
  22. · (2)

Or see the index



  1. Subscribe to new material: RSS

Merel van der Gracht: Adriaan en de anderen (19)

Adriaan en de anderen

Een toekomstroman waarin de literatuur wordt gered

en het Huis van Oranje tot bloei komt

door Merel van der Gracht


negentien

Het broeide in Movo’s hoofd

Movo van Brabant zat op het stoepje voor Het Karregat, het nachtasiel van het Leger des Heils, vernoemd naar de legendarische speler Jan Karregat van FC Volendam. Jan had al zijn spaarcentjes aan het goede doel, de opvang van thuislozen, vermaakt.

Het was nog vroeg. Pas om zeven uur mochten de daklozen en bedelaars naar binnen.

Movo bladerde in zijn map met plannen voor cyclische boeken. Hij moest nog 78 delen van zijn roman fleuve schrijven, en dan telde hij de nulboeken en de dubbeldelen niet mee. Samen zouden het een kleine honderd banden van gemiddeld achthonderd bladzijden worden. Dat was te doen.

Soms, tijdens zijn heldere momenten, vroeg Movo zich wel eens af of hij alle delen nog zou kunnen voltooien. Het gedwongen verblijf op straat, overdag, werkte fnuikend. Hij had kolonel Groothart-Huizinga van het Leger al vaker om een eigen kamertje gevraagd, waar hij ook overdag zou kunnen schrijven, maar ze weigerde dat. Hij was welkom op de slaapzaal, van zeven uur in de avond tot acht uur in de ochtend. Ze maakte voor niemand een uitzondering want dan kon ze wel bezig blijven. Een aanzienlijk deel van het haveloze volkje bestond uit ooit welgestelde, maar nu onttroonde gezagsdragers en kunstenaars. Allemaal mensen met eigen wensen. Daar viel niet aan te beginnen. Bovendien had men in het huis de dagtijd nodig om te luchten en de ruimtes te ontsmetten.

Het broeide in Movo’s hoofd. Hij kende deze roes, die hem altijd overviel als er weer, zomaar uit het niets, een roman in zijn brein ontstond die zich, dwars door alle denken en voelen, naar voren worstelde.

Movo zag hem al voor zich: een filosofisch ingestelde straatslijper die een beetje weg had van hemzelf, een schrijver die op de slaapzaal van het Leger des Heils een grote aanhang van lezers verwierf, waarna hij, aan het hoofd van een leger lezers, de redacties van de tv-kanalen en de kranten betrad om zich zo, tot miljoenen mensen sprekend, opnieuw een plaats te verwerven in de harten van de mensen.

Het zou een boek moeten worden met veel gefilosofeer over de bestrijding van de innerlijke dwang die de meeste mensen aanzette tot het kwaad. Omkleed met een aantal uitweidingen die het boek lekker zouden opdikken. Net zoals wijlen Brammetje de Zwaan dat deed, dikke boeken over niks en nog meer over minder dan niks, boeken die hem wél de P.C. Hooftprijs hadden bezorgd.

Uiteraard waren ook zijn herinneringen aan de nachtenlange drankorgieën in cafés De Kwelling en Zwartgat en aan zijn jeugd in het dorp Geldrop van de partij. Ah, zijn jeugd in dat gezin dat alleen maar in het melken van duiven en in wielrennen geïnteresseerd was! Hij zou ook zijn jonge jaren aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen niet overslaan, jaren waarin hij literatuurlessen had gevolgd bij professor Martin, ‘de rooie katholiek’ Los, en de colleges boekbehandeling door de toen al als fijnstrijker vermaarde R.K. Fens zaliger. Bovendien zou hij – gewoon voor de lol – een aantal recepten voor wentelteefjes invoegen.

Toen hij aan die teefjes dacht, schoten hem ook de katholieke meisjes aan de universiteit te binnen, toen die het altijd op zijn hondjes deden omdat ze dachten dat ze dan niet zwanger zouden raken. Hij zou het boek wellicht ook opleuken met een verhaal over ‘potazie met erpel’ op zijn Brabants, zoals zijn moeder zaliger de maaltijdsoep voor de zondag noemde. Een vleugje platteland in een stadsroman, zoiets werd geheid een bestseller.

Movo zakte weg in de dagdromen over het nieuw te schrijven deel van zijn cyclus Tijd met tanden. Hij merkte niet eens dat zijn gebit uit zijn mond gleed. Hij zag er een beetje aandoenlijk uit.

 

Hoofdstuk 19 – Donderdag 8 april 2010 (vervolg vrijdag)

 

Adriaan en de anderen

verschijnt op 7 mei 2010 bij Uitgeverij Compaan in Maassluis

ISBN: 978-94-903740-6-8

Aantal pagina’s: 288, prijs: € 17,90

 

E-mail: merelvandergracht X kempis.nl  ( X = @ )

kempis poetry magazine

More in: -Adriaan en de Anderen, Merel van der Gracht

Previous and Next Entry

« | »

Thank you for reading Fleurs du Mal - magazine for art & literature