In this category:

  FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
  BOOKS
  Ton van Reen
  - De moord

New on FdM

 1. Bert Bevers: Kijk maar door me heen (gedicht)
 2. Naakt of bloot? Het vrouwelijk naakt in de hedendaagse kunst in Museum Jan Cunen Oss
 3. Antonin Artaud: Le Navire mystique (Poème)
 4. The Kiss: Intimacies from Writers
 5. Antoine de Saint-Exupéry: Du vent, du sable et des étoiles.
 6. Lord Byron: John Keats Poem
 7. Thanks for the View, Mr. Mies: Lafayette Park, Detroit
 8. Ton van Reen: Het diepste blauw (091). Een roman als feuilleton
 9. Hans Ebeling Koning: Vegetation II
 10. Jean Cocteau: Metamorphosis. Expositie en boek

Or see the index

All categories

 1. AUDIO, CINEMA, RADIO & TV (109)
 2. DANCE (49)
 3. DICTIONARY OF IDEAS (154)
 4. EXHIBITION – art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc. (1,321)
 5. FICTION & NON-FICTION – books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets (2,558)
 6. FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY – classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc. (3,634)
 7. LITERARY NEWS & EVENTS – art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence (1,359)
 8. MONTAIGNE (94)
 9. MUSEUM OF LOST CONCEPTS – invisible poetry, conceptual writing, spurensicherung (47)
 10. MUSEUM OF NATURAL HISTORY – department of ravens & crows, birds of prey, riding a zebra (82)
 11. MUSEUM OF PUBLIC PROTEST (73)
 12. MUSIC (159)
 13. PRESS & PUBLISHING (67)
 14. REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS (81)
 15. STORY ARCHIVE – olv van de veestraat, reading room, tales for fellow citizens (16)
 16. STREET POETRY (34)
 17. THEATRE (162)
 18. TOMBEAU DE LA JEUNESSE – early death: writers, poets & artists who died young (226)
 19. ULTIMATE LIBRARY – danse macabre, ex libris, grimm & co, fairy tales, art of reading, tales of mystery & imagination, sherlock holmes theatre, erotic poetry, ideal women (162)
 20. WAR & PEACE (57)
 21. · (2)

Or see the index 1. Subscribe to new material: RSS

Ton van Reen: DE MOORD XXVI

demoordXXX

Ton van Reen

DE MOORD XXVI

Langs de muren van de werkplaats stonden speel­goeddieren uit vergeeld varkensleer. Paardjes, hond­jes, katjes en weet ik wat al meer. Ik had wat tegen dode beesten. Ik kon geen vlees eten van een beest dat ik had zien sterven. Ik heb nooit kunnen verdragen dat een slager zijn pis­tool tegen de kop van een varken zette en de hersens kapotschoot. Of dat men een varken keel­de. Ik heb eens toe moeten zien hoe vier kerels op een varken zaten om het stil te houden, een vijfde boorde in het varkenslijf, met een groot stalen mes, om het hart te zoeken en het bloed op te kunnen vangen. Ik heb eens gedroomd van vijf varkens die een slager keelden. Vier varkens zaten op de rug van de slager. Het vijfde sneed gaten in het lijf van de schreeu­wende sla­ger die niet sterven kon omdat hij geen hart had. En wat ik allemaal zag bij het opzetten van bees­ten! De beesten van deze schoen­maker waren niet opgezet. Die waren echt. Ze waren van varkens­leer. Paard­jes van echt varkens­leer. Aapjes van echt var­kensleer. De hele var­kensleren ark van Noach liep leeg. Twee aan twee kwamen de varkens­leren dieren naar buiten. Nie­mand zou kunnen zien wie van elk stel het manne­tje was en wie het wijfje. Ook Noach was van varkensleer. En zijn vrouw. En zijn zonen. En hun vrouwen. Allemaal waren ze van varkens­leer. Het was opval­lend hoe goed de huid van een varken paste in de gezichten van de men­sen. Opvallend hoe Noach leek op de schoenmaker.

Later reden we met de bus terug naar Wrak. Reden over de brug van Kork, kwamen door Tepple, het Tepple van de forensen. We zaten achter in de bus, en zoals ik wel ver­wachtte, op de bank voor me zat de oude man die op een mijn van de parti­zanen was gelopen. Tussen Tepple en Wrak sloeg hij de vrede in de bus weer aan scherven door aan de noodrem te trekken en een verhaal over parti­zanen te vertellen. Zijn gal bereikte opnieuw de chauf­feur. Die hield zich echter koest omdat hij een van de partizanen was geweest.

Alice had de rest van de dag geen zin meer in spelletjes. Ik bleef naar de melker kijken die met zijn harde vinger­nagels vormloze figuurtjes sneed in het hout van het tafelblad. Het waren allemaal dieren die hij maakte.

(wordt vervolgd)

kempis.nl poetry magazine

More in: - De moord

Previous and Next Entry

« | »

Thank you for reading FLEURSDUMAL.NL - magazine for art & literature