In this category:

  FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
  BOOKS
  Ton van Reen
  - De moord

New on FdM

 1. Bert Bevers: Kijk maar door me heen (gedicht)
 2. Naakt of bloot? Het vrouwelijk naakt in de hedendaagse kunst in Museum Jan Cunen Oss
 3. Antonin Artaud: Le Navire mystique (Poème)
 4. The Kiss: Intimacies from Writers
 5. Antoine de Saint-Exupéry: Du vent, du sable et des étoiles.
 6. Lord Byron: John Keats Poem
 7. Thanks for the View, Mr. Mies: Lafayette Park, Detroit
 8. Ton van Reen: Het diepste blauw (091). Een roman als feuilleton
 9. Hans Ebeling Koning: Vegetation II
 10. Jean Cocteau: Metamorphosis. Expositie en boek

Or see the index

All categories

 1. AUDIO, CINEMA, RADIO & TV (109)
 2. DANCE (49)
 3. DICTIONARY OF IDEAS (154)
 4. EXHIBITION – art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc. (1,321)
 5. FICTION & NON-FICTION – books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets (2,558)
 6. FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY – classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc. (3,634)
 7. LITERARY NEWS & EVENTS – art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence (1,359)
 8. MONTAIGNE (94)
 9. MUSEUM OF LOST CONCEPTS – invisible poetry, conceptual writing, spurensicherung (47)
 10. MUSEUM OF NATURAL HISTORY – department of ravens & crows, birds of prey, riding a zebra (82)
 11. MUSEUM OF PUBLIC PROTEST (73)
 12. MUSIC (159)
 13. PRESS & PUBLISHING (67)
 14. REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS (81)
 15. STORY ARCHIVE – olv van de veestraat, reading room, tales for fellow citizens (16)
 16. STREET POETRY (34)
 17. THEATRE (162)
 18. TOMBEAU DE LA JEUNESSE – early death: writers, poets & artists who died young (226)
 19. ULTIMATE LIBRARY – danse macabre, ex libris, grimm & co, fairy tales, art of reading, tales of mystery & imagination, sherlock holmes theatre, erotic poetry, ideal women (162)
 20. WAR & PEACE (57)
 21. · (2)

Or see the index 1. Subscribe to new material: RSS

Ton van Reen: DE MOORD XXIX

demoordXXX

 

Ton van Reen

DE MOORD XXIX

AANKOMST IN DE LICHTSTAD KORK

De volgende morgen namen we afscheid van de zi­geunerfami­lie en van God. We gingen op weg en kwamen door Tepple. De mensen die in Tepple woon­den, leefden niet. Ze ademden allemaal helemaal alleen in hun ommuurde huizen. Wie kende Tepple? De brede lanen waar je niet door mocht lopen? Er stonden bordjes met ‘verboden toegang’. Waren gewone mensen die­ren die men alles kon verbieden om hen van zich af te houden? Wie gebruikten borden en artikelen uit een papieren wet om zich boven de wereld te verheffen? Was het de adel? Waren het de gearri­veerde socialistische voor­vechters? De mensen die zich lieten ridderen?

 Onze wagen trok een dood spoor van vier wielen. Twee aan twee over elkaar, soms, in een bocht, twee elkaar ontwijkende sporen.

 Gearriveerd in de Lichtstad Kork belden Alice en ik aan bij het huis van de burgemeester. We wer­den binnengelaten in de burgemeesterskamer. De man lag op een sofa onder het raam. Zijn hoofd lag scheef. Tong uit de mond. Net een hondentong. Zijn handen lagen op zijn ge­slacht, alsof hij dat moest beschermen. Waar­schijn­lijk wist hij met zijn handen geen raad. Ik tikte tegen de zolen van zijn schoenen. Hij sch­rok wakker, was ver­baasd, zag Alice en schaam­de zich. Hij was net als andere mannen. Wanneer alleen ik zou zijn binnengekomen, had zelfs de burgemeester er zich niet voor geschaamd dat zijn handen op zijn ge­slacht lagen. Maar voor een meisje schaam­de hij zich. Snel trok hij de handen van zijn geslacht weg, knoopte de gulp open van ver­warring en knoo­pte ze weer dicht, streek zich door het haar, kwam overeind, kreeg een kleur, keek naar buiten. Kortom, hij herstelde zich vlug voor een man van zijn leeftijd die net wakker werd. Hij gaf Alice een hand. Dezelfde hand waar­mee hij zojuist zijn gulp had dichtge­knoopt. Gelukkig lette Alice er niet op, anders had ze misschien zijn hand gewei­gerd.

 De burgemeester schoof achter zijn bureau, bleef even bezig met zijn haar te harken. Toen vond hij het nodig om te vragen wat we kwamen doen, ter­wijl hij goed wist dat we kwamen voor het huis.

 ‘Zozo,’ zei hij, ‘het huis,’ nadat ik het hem had ver­teld. ‘Eigenlijk hebben we geen huis, maar omdat jij het bent’ – hij keek naar mij en be­doelde Alice – ‘hebben we wel een huis.’ Gelukkig dat ik Alice had meegebracht. De man was in staat de belofte van het huis in te trekken. Ik deed of ik hem niet doorhad. Hij keek de hele tijd naar Alice. Probeerde in haar blouse te kijken, maar die was te hoog dicht. Later gaf hij ons de sleu­tel van een huis.

 Zo snel we konden reden we naar het huis. We waren erg enthou­siast. Het huis was niet mooi, maar het zag er toch als een echt huis uit. We richtten het zo goed mogelijk in, voor zover dat kon met de gebrekkige meubeltjes uit de woonwa­gen. De melker maakte bedden van planken en Alice deed een schort voor. Cherubijn neuriede. Dat had ik nog nooit van hem gehoord.

 Die avond zaten we rond de kachel in ons eigen huis. Het was niet koud. Het was erg prettig om met een man of vijf rond de kachel te zitten en te weten dat je een gezin vormde.

(wordt vervolgd)

kempis.nl poetry magazine

More in: - De moord

Previous and Next Entry

« | »

Thank you for reading FLEURSDUMAL.NL - magazine for art & literature