In this category:

  FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
  BOOKS
  A.F.Th. van der Heijden
  LITERARY NEWS & EVENTS - art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence
  Art & Literature News
  AUDIO, CINEMA, RADIO & TV
  FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
  BOOKS
  Jan Siebelink
  FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
  BOOKS
  WF Hermans

New on FdM

 1. Juliana Horatia Ewing: Ah! Would I Could Forget
 2. Paul Celan: “Etwas ganz und gar Persönliches” – Briefe 1934-1970
 3. Herman Melville: Gettysburg (Poem)
 4. Jean-Joseph Rabearivelo: Lire
 5. Else Lasker-Schüler: George Grosz
 6. Sonnet L (In every breast Affection fires) by Anna Seward
 7. The Selected Poetry of Pier Paolo Pasolini
 8. Digby Mackworth Dolben: Enough
 9. Emilienne d’Alençon: Elégie
 10. The Beautiful Poetry of Donald Trump by Rob Sears

Or see the index

All categories

 1. AUDIO, CINEMA, RADIO & TV (159)
 2. DANCE (51)
 3. DICTIONARY OF IDEAS (173)
 4. EXHIBITION – art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc. (1,396)
 5. FICTION & NON-FICTION – books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets (2,937)
 6. FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY – classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc. (3,956)
 7. LITERARY NEWS & EVENTS – art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence (1,487)
 8. MONTAIGNE (98)
 9. MUSEUM OF LOST CONCEPTS – invisible poetry, conceptual writing, spurensicherung (50)
 10. MUSEUM OF NATURAL HISTORY – department of ravens & crows, birds of prey, riding a zebra (94)
 11. MUSEUM OF PUBLIC PROTEST (86)
 12. MUSIC (189)
 13. PRESS & PUBLISHING (84)
 14. REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS (99)
 15. STORY ARCHIVE – olv van de veestraat, reading room, tales for fellow citizens (16)
 16. STREET POETRY (42)
 17. THEATRE (179)
 18. TOMBEAU DE LA JEUNESSE – early death: writers, poets & artists who died young (301)
 19. ULTIMATE LIBRARY – danse macabre, ex libris, grimm & co, fairy tales, art of reading, tales of mystery & imagination, sherlock holmes theatre, erotic poetry, ideal women (181)
 20. WAR & PEACE (91)
 21. · (5)

Or see the index 1. Subscribe to new material: RSS

STEM OP BESTE BOEKVERFILMING 2016

Vijf films in de race voor Parel voor de Beste Boekverfilming 2016

BBOEKFILM2016-01Beyond Sleep, De Helleveeg, Knielen op een bed violen, Schone handen en Publieke Werken dingen mee naar de Parel, de publieksprijs voor de Beste Boekverfilming. Vanaf vandaag kan iedereen tot en met 15 september via een website stemmen op zijn favoriet. Op 16 september wordt op Film by the Sea, het festival voor film en literatuur in Vlissingen, de Parel uitgereikt aan de film die de meeste stemmen heeft behaald.

De vijf nominaties zijn door bezoekers van Pathé gekozen uit het aanbod aan verfilmingen van oorspronkelijk Nederlandstalige boeken, die uitkwamen tussen 1 juli 2015 en 31 juli 2016. Vorig jaar ontving Still Alice, gebaseerd op het boek Ik mis mezelf van Lisa Genova, de Parel voor de beste Boekverfilming. Dit jaar dingen alleen verfilmingen van oorspronkelijk Nederlandstalige boeken mee naar de Parel.

LDe vijf films zijn opnieuw te zien in een groot aantal theaters. Kijk voor meer informatie op www.pathe.nl/parel. Tijdens Film by the Sea, van 9 t/m 18 september, worden naast de genomineerde films, ook I Nostri Ragazzi, J. Kessels,- The Novel en Problemski Hotel vertoond.
Kijk voor meer informatie op www.filmbythesea.nl

Boek en film
Boek en film gaan heel goed samen. Aan menig beroemde film gaat vaak een even beroemd boek vooraf. Denk aan klassiekers als Turks Fruit, Doctor Zhivago, The English Patient en Harry Potter. Of de nieuwe verfilming van De GVR die momenteel voor een verkoopsucces zorgt voor het gelijknamige boek van Roald Dahl.

De genomineerde films voor de Parel zijn gebaseerd op de volgende boeken: Nooit meer slapen (Beyond Sleep), van W. F. Hermans (De Bezige Bij, 1966), De helleveeg van A. F. Th. van der Heijden (De Bezige Bij, 2013), Knielen op een bed violen van Jan Siebelink (De Bezige Bij, 2005), Schone handen van René Appel (Ambo|Anthos, 2007) en Publieke werken van Thomas Rosenboom (Querido, 1999).

Nominaties 2016

BBOEKFILM2016-03Publieke werken
Amsterdam, 1888: de getergde vioolbouwer Vedder moet het veld ruimen als zijn huisje moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn overmoedige neef Anijs, apotheker te Hoogeveen, heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen ernstig in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg.
Filmdistributeur: September Film Distribution
Boektitel: Publieke werken
Auteur boek: Thomas Rosenboom
Uitgeverij: Querido

 

 

BBOEKFILM2016-04Schone handen
Sylvia en Eddie hebben samen twee kinderen. Ze wonen in een groot pand in Amsterdam-Zuid en het ontbreekt hen aan niets. Er is één levensgroot probleem: het vele geld dat Eddie binnenbrengt is crimineel geld. Sylvia heeft zijn activiteiten altijd geaccepteerd, maar haar geweten begint te knagen.
Filmdistributeur: Dutch Filmworks BV
Boektitel: Schone handen
Auteur boek: René Appel
Uitgeverij: Ambo|Anthos

 

 

BBOEKFILM2016-05Beyond sleep
Nooit meer slapen is het verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in het moerassige noorden van Noorwegen onderzoek wil verrichten om de hypothese van zijn leermeester en promotor Sibbelee te staven. Issendorf is ambitieus: hij hoopt dat hem op deze reis iets groots te wachten staat.
Filmdistributeur: September Film Distribution
Boektitel: Nooit meer slapen
Auteur boek: Willem Frederik Hermans
Uitgeverij: De Bezige Bij

 

 

BBOEKFILM2016-06Knielen op een bed violen
Op een beslissend punt in zijn volwassen bestaan heeft Hans Sievez een diep-religieuze ervaring; hij is ervan overtuigd voor een kort moment in direct contact met God te hebben gestaan. In de daarop volgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving. De relatie met zijn vrouw en zoons komt onder grote druk te staan.
Filmdistrib.: September FilmDistrib.
Boektitel: Knielen op een bed violen
Auteur boek: Jan Siebelink
Uitgeverij: De Bezige Bij

 

BBOEKFILM2016-07De helleveeg
Tiny lijdt behalve aan smetvrees ook aan een dwangmatig scherpe tong. Voor Albert is tante Tiny, schertsend Tientje Poets genoemd, even afschrikwekkend als intrigerend. Eenmaal zelf volwassen geworden stuurt Albert aan op een grote confrontatie, waarbij eindelijk alle familiegeheimen aan het licht komen.
Filmdistributeur: eOne
Boektitel: De helleveeg
Auteur boek: A.F.Th. van der Heijden
Uitgeverij: De Bezige Bij

 

 

# Stemmen kan op website Besteboekverfilming

fleursdumal.nl magazine

More in: A.F.Th. van der Heijden, Art & Literature News, AUDIO, CINEMA, RADIO & TV, Jan Siebelink, WF Hermans

Previous and Next Entry

« | »

Thank you for reading FLEURSDUMAL.NL - magazine for art & literature