PERSMUSEUM EERT CHARLIE HEBDO MET EEN TENTOONSTELLING
Amsterdam 11012015
Het Persmuseum eert het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo vanaf vandaag met een expositie rond illustraties en illustratoren die werken op het scherpst van de snede van de persvrijheid.
In het Persmuseum in Amsterdam-Oost zullen vanaf zondag 11 januari exemplaren worden geëxposeerd van het weekblad dat deze week getroffen werd door een terreuraanslag waarbij tien medewerkers, een bewaker en een politieagent om het leven kwamen. Ook zijn andere spotprenten te zien die gemaakt zijn naar aanleiding van de aanslag.
Persmuseum directeur Niels Beugeling: “We hebben met man en macht gewerkt om deze expositie rond te krijgen. Die is een ode aan het getroffen blad en de tekenaars, maar vooral ook aan het onverwoestbare recht op vrijheid van meningsuiting.”
Niels Beugeling: “De aanslag in Parijs is een absolute ramp. Niet alleen voor het blad en de medewerkers, maar voor de satire en de vrijheid van de pers wereldwijd. Het blad, zonder foto’s maar met bijzondere tekeningen en reportages, dat zich zonder voorbehoud tegen alles en iedereen keert, is in één klap beroofd van een aantal van zijn beste tekenaars en meest toegewijde medewerkers: Cabu, Wolinski, Charb, Honoré en Tignous. Iedereen is met stomheid geslagen, maar die stomheid zal, Charlie Hebdo indachtig, niet lang aanhouden.”
Het Persmuseum is de nationale bewaarplaats voor het journalistieke erfgoed. Het museum beheert een omvangrijke collectie kranten en tijdschriften vanaf 1600, een verzameling affiches en overige reclame-uitingen met betrekking tot de pers, een unieke collectie (originele) politieke tekeningen en persgrafiek, tal van archieven en foto’s rond journalisten en de persbedrijfstak, en een uitgebreide bibliotheek.
Het Persmuseum staat in Nederland pal voor het belang van het recht op informatie en van de persvrijheid. Het ziet het als zijn missie om, met zijn collectie als uitgangspunt, voor een breed publiek uitingen en uitingsvormen van de media en journalistiek te verzamelen, te bewaren en het belang ervan in alle facetten over het voetlicht te brengen.
Bij de aanslag van deze week kwamen onder cartoonisten Georges Wolinski, Jean Cabut, Philippe Honoré, Bernhard Verlhac en Stéphane Charbonnier om het leven.
Veteraan en mede-oprichter van het blad Georges Wolinksi (80), werkte al voor Hara-Kiri in de jaren ’60 en sinds 1970 voor Charlie Hebdo, maar ook voor het dagblad Libération, en voor Paris-Match en L’Écho des savanes.
Het eerste werk van Cabu (pseudoniem van Jean Cabut), verscheen in 1954 in een regionaal dagblad. De 76-jarige tekenaar en mede-oprichter van het blad, tekende in 2006 de profeet Mohammed voor de cover van Charlie Hebdo, als antwoord op de cartoonrellen in Denemarken.
Charb (pseudoniem van Stéphane Charbonnier, 47) was hoofdredacteur van het magazine. Hij was zowel tekenaar als journalist en had een vaste rubriek in het magazine: ‘Charb n’aime pas les gens’ (Charb houdt niet van de mensen).
Tignous (pseudoniem van Bernard Verlhac, 57) tekende zowel voor Charlie Hebdo, de Marianne en de Fluide Glacial. Hij ondertekende zijn werk altijd met Oom Bernard.
Philippe Honoré, 74, werkte net als Tignous sinds 1992 voor Charlie Hebdo. Zijn werk wordt gekenmerkt door een bijzondere grafische stijl die doet denken aan lino- of houtsneden.
Persmuseum
Zeeburgerkade 10,
1019 HA Amsterdam
020 6928810
info@persmuseum.nl
# Website persmuseum www.persmuseum.nl
fleursdumal.nl magazine
More in: Art & Literature News, LITERARY MAGAZINES, MUSEUM OF PUBLIC PROTEST, PRESS & PUBLISHING, REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS