Gedichtendag 2010 gaat Over de grens
Gedichtendag 2010 gaat Over de grens
Stichting Poetry International Rotterdam en Stichting Lezen Vlaanderen organiseren op donderdag 28 januari a.s. de jaarlijkse Gedichtendag in Nederland en Vlaanderen. Het thema voor de 11e Gedichtendag is Over de Grens. De Friese dichter Tsjêbbe Hettinga schrijft de Gedichtendagbundel die op de vooravond van Gedichtendag wordt gepresenteerd. Ook dit jaar zullen de Gedichtendagprijzen worden uitgereikt voor de drie beste gedichten van het afgelopen jaar.
Poëzie is voortdurend in beweging en overschrijdt daarmee regelmatig een grens. Dichters en gedichten passeren geografische grenzen, waardoor wederzijdse beïnvloeding ontstaat. Bovendien beweegt poëzie zich over de grenzen van de taal of over de grens van de kunstvorm, door relaties aan te gaan met muziek, dans, theater, beeldende kunst, architectuur of proza. Zijn er eigenlijk wel grenzen te stellen aan poëzie? Aan de vorm, de stijl, de inhoud, de presentatie ervan? Moet het rijmen, is het enkel om te lezen of mag het slammen, kan het over actualiteit gaan, of – erger nog – over actuele politiek en mag het onwelvoeglijk zijn? Wie of wat bepaalt de grenzen aan de poëzie eigenlijk?
Gedichtendag is hét poëziefeest van Nederland en Vlaanderen. Ieder jaar op de laatste donderdag van januari, staat de poëzie een dag lang in het zonnetje. Meer dan 400 scholen, bibliotheken, culturele instellingen, bedrijven en particulieren verspreid over heel Nederland en Vlaanderen organiseren zelf een grote diversiteit aan eigen activiteiten. Op deze manier maken zij Gedichtendag jaarlijks tot een groot succes. Poetry International en Stichting Lezen Vlaanderen leggen met de keuze van het jaarlijkse thema, de Gedichtendagbundel, de lessuggesties en de Gedichtendagprijzen de basis voor Gedichtendag.
Friese dichter Tsjêbbe Hettinga schrijft Gedichtendagbundel
De Friese dichter Tsjêbbe Hettinga schrijft de Gedichtendagbundel 2010. Hij is met zijn grootse, atmosferische poëzie uniek in de Nederlandse dichtkunst. Zijn vocabulaire is mythisch, zijn beelden zijn visionair. Zijn indrukwekkende voordracht plaatst hem in de traditie van de oude barden. Hettinga’s poëzie, met name zijn latere werk, hecht nauwelijks aan actualiteit, maar herinnert in zijn tijdloosheid aan het werk van dichters als Roland Holst, Slauerhoff of Yeats. Zijn Friese landschappen zijn universeel, terwijl het leven zoals hij het oproept vooral zinnelijk wordt ondergaan. In 2001 ontving Hettinga de prestigieuze Gijsbert Japicxprijs, het Friese equivalent van de P.C. Hooftprijs. Tsjêbbe Hettinga is een dichter die regelmatig grenzen overschrijdt. De verschijning van de tweetalige bundel Vreemde kusten / Frjemde kusten (1995, vertaling Benno Barnard), bezorgde Hettinga niet alleen nationale bekendheid, maar stimuleerde ook wederzijdse uitwisseling tussen Nederlandstalige en Friese poëzie. In zijn theaterstukken onderzoekt Hettinga de grenzen tussen dramaturgie, poëzie en muziek. Hettinga – inmiddels ook internationaal een geziene dichter – passeert ook letterlijk de grenzen om voor te dragen: bij het Festival Internacional de Poesía de Medellín (Colombia), de Barcelona Book Fair (Spanje), de Writers’ Week in Listowel (Ierland) en het London Festival of Literature (Groot-Brittannië). De stad New York nodigde hem onlangs uit ter ere van het 400-jarig bestaan van de stad. Hettinga’s poëzie is vertaald in het Nederlands, Engels, Duits, Frans en Spaans.
fleursdumal.nl magazine
More in: Art & Literature News