In this category:

  LITERARY NEWS & EVENTS - art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence
  Art & Literature News
  DANCE & PERFORMANCE
  Mata Hari
  MUSIC
  THEATRE

New on FdM

 1. The Seasons by Evelyn Forest
 2. Emerald Wounds: Selected Poems by Joyce Mansour
 3. Alfred Jarry: L’Homme à la hache. D’après et pour P. Gauguin
 4. Eugène Dayot: Salazie
 5. freda kamphuis: the bearable lightness of being
 6. William Butler Yeats: Peace
 7. Ada Christen: Asche
 8. Romance or the End by Elaine Kahn
 9. Song (Poem) by Evelyn Forest
 10. Franz Grillparzer: Kuß (Gedicht)

Or see the index

All categories

 1. AUDIO, CINEMA, RADIO & TV (213)
 2. DANCE & PERFORMANCE (56)
 3. DICTIONARY OF IDEAS (178)
 4. EXHIBITION – art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc. (1,473)
 5. FICTION & NON-FICTION – books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets (3,631)
 6. FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY – classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc. (4,571)
 7. LITERARY NEWS & EVENTS – art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence (1,593)
 8. MONTAIGNE (110)
 9. MUSEUM OF LOST CONCEPTS – invisible poetry, conceptual writing, spurensicherung (54)
 10. MUSEUM OF NATURAL HISTORY – department of ravens & crows, birds of prey, riding a zebra (107)
 11. MUSEUM OF PUBLIC PROTEST (132)
 12. MUSIC (214)
 13. PRESS & PUBLISHING (90)
 14. REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS (111)
 15. STORY ARCHIVE – olv van de veestraat, reading room, tales for fellow citizens (16)
 16. STREET POETRY (46)
 17. THEATRE (185)
 18. TOMBEAU DE LA JEUNESSE – early death: writers, poets & artists who died young (335)
 19. ULTIMATE LIBRARY – danse macabre, ex libris, grimm & co, fairy tales, art of reading, tales of mystery & imagination, sherlock holmes theatre, erotic poetry, ideal women (219)
 20. WAR & PEACE (115)
 21. · (2)

Or see the index 1. Subscribe to new material: RSS

BALLET: MATA HARI, DE VROUW, DE DIVA, HET MYSTERIE

matahari_ballet

M a t a   H a r i
De vrouw, de diva, het mysterie
Tijdsduur 2:00
Pauzes 1

NIEUWS: OP ZATERDAG 6 FEBRUARI ZAL ER TOT 17:00 UUR EEN DEMONSTRATIE PLAATSVINDEN VOOR DE INGANG VAN HET STADHUIS

Het turbulente leven van de Nederlandse spionne én danseres Mata Hari staat centraal in een grootschalige nieuwe productie van Het Nationale Ballet. Margaretha Geertruida Zelle – zoals Mata Hari’s echte naam luidde – is een van de meest iconische vrouwen in de Nederlandse geschiedenis.

Mata Hari werd in 1876 als Margaretha Zelle geboren in een gegoede Friese familie. Na een ongelukkig huwelijk zocht Zelle in Parijs het avontuur. Als de exotische, mysterieuze Mata Hari werd ze een van de beroemdste danseressen van haar tijd. Ze reisde door heel Europa, had overal hooggeplaatste minnaars en dat maakte haar tot een geschikte spionne tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze werd, al dan niet terecht, beschuldigd van dubbelspionage en stierf in 1917 voor een Frans vuurpeloton.

Ted Brandsen Directeur en choreograaf
Ted Brandsen was van 1981 tot 1991 als danser actief bij Het Nationale Ballet. In 1991 stopte hij met dansen en ging zich richten op het choreograferen. In 1998 volgde de benoeming tot artistiek directeur van het West Australian Ballet (Perth). Begin 2002 keerde hij terug naar Het Nationale Ballet, aanvankelijk als adjunct artistiek directeur en huischoreograaf. In juli 2003 volgde hij Wayne Eagling op als artistiek directeur van het gezelschap. Ted Brandsen is sinds augustus 2012 directeur van Het Nationale Ballet.

Creatie: Het ballet wordt gecreëerd door artistiek directeur en choreograaf Ted Brandsen. Tarik O’Regan, een van de toonaangevende Briste componisten van dit moment, maakt speciaal voor Mata Hari een nieuwe compositie. Voor het decorontwerp is het veelgeprezen ontwerpersduo Clement & Sanôu uitgenodigd en Francois-Noël Cherpin maakt de kostuums. Met librettiste Janine Brogt werkt Brandsen aan een scenario waarin Mata Hari’s leven in filmische scènes tot leven wordt gebracht. Mata Hari was een gepassioneerde vrouw voor wie het reële leven te beperkt was en die daarom voortdurend nieuwe beelden, nieuwe verschijningsvormen van zichzelf creëerde.

matahari_natballet11De rol van Mata Hari wordt gedanst door solisten Anna Tsygankova, Igone de Jongh, Maia Makhateli, Anna Ol en Sasha Mukhamedov (Voor programma-data zie website).

Muziek: Tarik O’Regan & Mata Hari

Muzikale begeleiding: Het Balletorkest onder leiding van Matthew Rowe

Het Balletorkest: Het Balletorkest viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater.
Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling.

De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: ongekend flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit.
Het Balletorkest is een orkest met een missie: ultieme synergie bereiken tussen dans en muziek.

Kleedgeld voor Mata Hari: Kostuumontwerper François-Noël Cherpin heeft voor Mata Hari prachtige bij haar tijd passende kleding ontworpen. We zien Mata Hari in het ballet gedurende haar hele leven: van klein meisje in Friesland tot femme fatale die de hele wereld over reist. Voor de tien handgemaakte, rijk gedecoreerde kostuums die Mata Hari in dit ballet draagt is €55.000 nodig. We hopen dit bedrag met uw hulp bij elkaar te krijgen en vragen u om een donatie voor deze beeldbepalende solistenkostuums in het gloednieuwe ballet.

Inleidingen: Drie kwartier voorafgaand aan Mata Hari is er een inleiding in de foyer. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.

Nationale Opera & Ballet
Amstel 3
1011 PN Amsterdam

# LEES MEER OP DE WEBSITE VAN NATIONALE OPERA & BALLET

fleursdumal.nl magazine

More in: Art & Literature News, Mata Hari, MUSIC, THEATRE

Previous and Next Entry

« | »

Thank you for reading FLEURSDUMAL.NL - magazine for art & literature