ARCHIEF JOOP VAN TIJN OVERGEDRAGEN AAN PERSMUSEUM
Op donderdag 9 april wordt het archief van prominent journalist en oud-hoofdredacteur van Vrij Nederland, Joop van Tijn overgedragen aan het Persmuseum.
De middag zal worden ingeleid door journalist en programmamaker Coen Verbraak, met medewerking van Max van Weezel en John Jansen van Galen. Het museum richt ter gelegenheid hiervan een kleine expositie in van foto’s en enkele markante stukken uit het archief.
Het Persmuseum herbergt vele honderden belangrijke archieven van kranten en individuele journalisten en hoofdredacteuren. Het archief van Joop van Tijn is een van de belangrijkste archieven die het museum de afgelopen jaren heeft mogen ontvangen.
Joop van Tijn (Batavia,12 september 1938 – Amsterdam, 2 september 1997) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en schreef voor het roemruchte studentenblad Propria Cures. In 1961 werd hij bij de Haagse Post aangenomen als journalist. Daar groeide de bekendheid van zijn kwaliteiten als interviewer. In 1965 trad hij in dienst van oud-verzetskrant Vrij Nederland. Vanuit een diepgewortelde wens ‘de macht te ontrafelen’ schreef hij vooral over binnenlandse en buitenlandse politiek. In 1985 werd hij adjunct-hoofdredacteur van ‘de krant’ zoals hij hem zelf noemde en vanaf 1991 was hij samen met Rinus Ferdinandusse hoofdredacteur.
Naast zijn journalistieke werk trad Van Tijn op in spraakmakende televisieprogramma’s als ‘Zo is het toevallig ook nog eens een keer’, ‘Haagsche Kringen’ en ‘Het Capitool’ en was hij bijna een kwart eeuw gespreksleider van het radioprogramma ’Welingelichte Kringen’.
Vanwege zijn status als mediapersoonlijkheid werd hij veelvuldig gevraagd als presentator, dagvoorzitter, spreker en jurylid.
Joop van Tijn overleed in 1997 op 58-jarige leeftijd.
Het archief bevat algemene stukken als correspondentie en blocnotes, persoonlijke stukken en stukken betreffende zijn werk voor Haagse Post en Vrij Nederland en zijn activiteiten voor radio en televisie.
Als journalist had Joop van Tijn vooral veel interesse voor de nationale politiek: we zien veel dossiers terug over kabinetsformaties, onthullingen, schandalen en interviews met ministers en andere politici. Wat betreft het buitenland ligt de nadruk op de Verenigde Staten, Indonesië en Israël. Uit zijn vele nevenactiviteiten blijkt een grote interesse voor kunst, cultuur, literatuur en sport.
De begeleidende compacte expositie in het Persmuseum is te zien tot en met 10 mei 2015.
Persmuseum
Zeeburgerkade 10,1019 HA Amsterdam
T 020 6928810 / E info@persmuseum.nl/ www.persmuseum.nl
Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag 10 – 17 uur; zondag 12 -17 uur.
Bereikbaarheid: Openbaar vervoer: bus 22, 48 of 65. Tram 7, 10 en 14.
Zie ook www.persmuseum.nl
fleursdumal.nl magazine
More in: Art & Literature News, DICTIONARY OF IDEAS, PRESS & PUBLISHING