HANK DENMORE: Moord in lichtdruk (01)
Hank Denmore
Moord in lichtdruk
een
1970, Harrisburg, Pennsylvania
In de operatiekamerachtige ruimte was het heerlijk koel. Al was het buiten bijna veertig graden Celsius in de schaduw, binnen was de temperatuur precies achttien graden en geen tiende van een graad meer of minder. Door de driedubbele ramen drong het geluid van het fabriekstrrein nauwelijks door. Een hygrometer was hier overbodig, net zoals de overbekende met water gevulde bakjes aan de radiatoren. Er waren geen verwarmingsradiatoren of ramen die open konden. Alle ruimtes werden door een computergestuurde installatie precies op temperatuur en luchtvochtigheid gehouden.
Dat was geen luxe maar bittere noodzaak. De hier opgestelde apparaten waren gevoelig voor de kleinste verandering in temperatuur of luchtvochtigheid. Er werd wel eens beweerd dat één menstruerende vrouw de machtige computers van slag kon brengen.
Voor miljoenen dollars, de echte harde dollars, stond hier overal aan computers, in- en uitvoerapparatuur. Blad- en regeldrukkers stonden zij aan zij met facsimilekopieermachines. Rijen magneetbandgeheugens stonden zachtjes te zoemen. Achter glas, natuurlijk ook airconditioned, stonden tientallen magnetische schijvengeheugens opgesteld.
De ruimte kon alleen via smalle deuren worden betreden.
Wanneer de deur open ging zag men een portaal van een meter in het vierkant. Dit was een van de vele luchtsluizen. Bij het betreden van de sluis werd de deur automatisch gesloten en elk pluisje en stofje van je pak of jurk afgezogen. Pas als dit tot tevredenheid van de computer was gebeurd ging een tweede deur open en kon men verder lopen.
Wee diegene die probeerde om zonder identiteitskaart het gebouw binnen te komen. Verder dan de hoofdwacht kwam hij niet, want een doordringend signaal had al aangekondigd dat er een ‘indringer’ binnen was gekomen. De computer had de persoon gedetecteerd en niet in zijn geheugen teruggevonden. Automatisch werden alle deuren in de hoofdwacht vergrendeld en gingen alle lichten aan. De wachten, met bevoegdheid tot het dragen en gebruiken van wapens, sloten de bezoeker in en drongen hem in een kogelvrije ruimte. Via een intercom werd de reden van het bezoek gevraagd en pas als na verificatie van de gegevens bleek dat de bezoeker te vertrouwen, was werd het systeem op veilig gezet. De bezoeker kreeg dan een label met een magnetische code, die door de computer werd herkent.
Van de duizenden medewerkers, ingenieurs, doctors, advocaten, hooggekwalificeerde vakmensen, maar ook afwaspersoneel, koffiemeisjes en corveeërs, waren er maar enkele tientallen welke tot de computerruimtes toegang hadden. Hier waren in de magneetschijfgeheugens vele geheime en topgeheime gegevens opgeslagen. Alle schema’s en constructietekeningen van de duizenden produkten van het bedrijf waren in de schijfgeheugens vastgelegd. Van een eenvoudige schakeling voor een ruimtebeveiliging tot de meest ingewikkelde schema’s voor de nieuwste militaire vliegtuigen waren hier alle gegevens opgeslagen.
De militaire geheimen konden alleen met een speciale, volkomen willekeurig gekozen code uit de computer worden gehaald. Bovendien werd die code elke dag veranderd en was alleen door een combinatie van drie hoofdingenieurs te gebruiken in een speciale computer. Zonder deze code werden onschuldige reeksen cijfers met de regeldrukkers geprint.
Sperry-Rand nam geen enkel risico met haar topgeheime gegevens en tekeningen. Was er een nieuwe ontwikkeling, op welk gebied van de elektronica dan ook, dan werden alle gegevens na werktijd door een paar beëdigde ingenieurs via de speciale code aan de computers toevertrouwd. De FBI, de Amerikaanse geheime dienst, was dan ook kind aan huis in deze computerafdeling van het machtige Sperry-Rand concern.
Elke sollicitant, ook die voor een baantje als parkeerwachter, werd door de FBI van top tot teen doorgelicht. Tot in de tweede generatie terug werd nagegaan of er iemand in de familie communistische sympathieën koesterde. Was dat het geval, dan werd de sollicitant zonder meer afgewezen, ook al was het een van de beroemdste koppen uit de wereld van wetenschap of techniek. Door dit systeem van het semi-overheidsbedrijf werd de veiligheid, geholpen door de bewakingscomputers, op een zeer hoog peil gehouden. Met trots konden de directeuren dan ook tegen hun bezoekers zeggen dat er in hun bedrijf geen lekken voor kwamen. De standaardvraag van de bezoeker was dan: “En lekken de regengoten dan ook nooit?”
Hank Denmore: Moord in lichtdruk
fleursdumal.nl magazine
(wordt vervolgd)
More in: -Moord in lichtdruk, CRIME & PUNISHMENT