De Nederlandse identiteit? Museum De Paviljoens Almere
Museum De Paviljoens Almere
De Nederlandse identiteit?
Marien Schouten, Job Koelewijn, David Jablonowski et al
27 mei – 17 oktober 2010
Op 27 mei 2010 opent om 17.00 uur in Museum De Paviljoens de eerste tentoonstelling in het kader van het meerjarige project De Nederlandse identiteit? met werk van de kunstenaars Marien Schouten (Andel, 1956), Job Koelewijn (Spakenburg, 1962) en David Jablonowski (Bochum, 1982). Met De Nederlandse identiteit? wil Museum De Paviljoens parallelle geschiedenissen in de Nederlandse kunst na 1960 zichtbaar maken. Een integraal deel van dit project is een mapping van bijzondere en belangrijke kunstwerken in de openbare ruimte en openbare collecties die tot de eindmanifestatie in 2012 steeds verder wordt uitgebreid.
et al
Elk verhaal over (kunst)geschiedenis is een constructie. In de tentoonstellingen binnen het project De Nederlandse identiteit? toont Museum De Paviljoens een selectie kunstenaars en kunstwerken van waaruit netwerken en verschillende verhaallijnen in de recente kunstgeschiedenis worden aangekaart. Een integraal onderdeel van dit project is een mapping van bijzondere en belangrijke kunstenaars, inspiratiebronnen, kunstwerken, tentoonstellingsmakers, tentoonstellingen, publicaties, verzamelaars, gebeurtenissen, instituten en steden. Deze mapping wordt steeds verder uitgebreid en ondergaat continu perspectiefwisselingen.
Nonlineair editing: it’s an ongoing process!
In 2002 legde Macha Roesink met Nonlinear Editing, haar eerste tentoonstelling als directeur van Museum De Paviljoens, de basis voor de toekomstige programmering. Met deze term uit de filmwereld benadrukt De Paviljoens dat andere invalshoeken en zienswijzen leiden tot andere interpretaties van de (kunst)geschiedenis en de relatie tot het heden. De geschiedenis kan steeds opnieuw geredigeerd worden. Dit principe is leidend in het project De Nederlandse identiteit?.
De Nederlanse identiteit?
Met De Nederlandse identiteit? wil Museum De Paviljoens parallelle geschiedenissen in de Nederlandse kunst na 1960 zichtbaar maken. Maatschappelijke ontwikkelingen als migratie, interculturaliteit, new towns en de (post)koloniale geschiedenis van Nederland in een internationaal perspectief spelen hierbij een belangrijke rol. Een integraal onderdeel van dit project is een mapping van bijzondere en belangrijke kunstenaars, inspiratiebronnen, kunstwerken, tentoonstellingsmakers, tentoonstellingen, publicaties, verzamelaars, gebeurtenissen, instituten en steden. Deze mapping wordt tot de eindmanifestatie van het project in het najaar van 2012 steeds verder uitgebreid en ondergaat continu perspectiefwisselingen. De titel van het project is ontleend aan de kunsthistorische publicatie De Nederlandse identiteit in de kunst na 1945, die in 1984 verscheen onder redactie van Geurt Imanse bij de gelijknamige tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam.
De Nederlandse identiteit? Marien Schouten, Job Koelewijn, David Jablonowski et al
27 mei t/m 17 oktober 2010
De Nederlandse identiteit? Moniek Toebosch, Alicia Framis, Jennifer Tee, Gabriel Lester et al 30 oktober 2010 t/m 3 april 2011
fleursdumal.nl magazine
More in: Art & Literature News, Dutch Landscapes