In this category:

  LITERARY NEWS & EVENTS - art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence
  Art & Literature News
  FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY - classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc.
  CLASSIC POETRY
  Wilde, Oscar

New on FdM

 1. Tori Telfer: Lady Killers. Deadly Women Throughout History
 2. Gladys Cromwell: The Poet
 3. Patti Smith: The New Jerusalem – Bilingual edition – Nexus Library
 4. Ton van Reen: Het diepste blauw (058). Een roman als feuilleton
 5. Kunstenfestival Watou 2018 van 30 juni t/m 2 september
 6. Lord Byron: When we two parted
 7. Ton van Reen: Het diepste blauw (057). Een roman als feuilleton
 8. Guillaume Apollinaire: La Dame
 9. Gertrud Kolmar: Der Engel im Walde
 10. Samuel Taylor Coleridge: Rime of the Ancient Mariner

Or see the index

All categories

 1. CINEMA, RADIO & TV (77)
 2. DANCE (45)
 3. DICTIONARY OF IDEAS (144)
 4. EXHIBITION – art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc. (1,235)
 5. FICTION & NON-FICTION – books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets (2,265)
 6. FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY – classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc. (3,458)
 7. LITERARY NEWS & EVENTS – art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence (1,183)
 8. MONTAIGNE (86)
 9. MUSEUM OF LOST CONCEPTS – invisible poetry, conceptual writing, spurensicherung (41)
 10. MUSEUM OF NATURAL HISTORY – department of ravens & crows, birds of prey, riding a zebra (75)
 11. MUSEUM OF PUBLIC PROTEST- photos, texts, videos, street poetry, 1968 (70)
 12. MUSIC (140)
 13. PRESS & PUBLISHING (57)
 14. REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS (72)
 15. STORY ARCHIVE – olv van de veestraat, reading room, tales for fellow citizens (16)
 16. STREET POETRY (21)
 17. THEATRE (138)
 18. TOMBEAU DE LA JEUNESSE – early death: writers, poets & artists who died young (219)
 19. ULTIMATE LIBRARY – danse macabre, ex libris, grimm & co, fairy tales, art of reading, tales of mystery & imagination, sherlock holmes theatre, erotic poetry, ideal women (132)
 20. WAR & PEACE (41)
 21. · (2)

Or see the index 1. Subscribe to new material: RSS

Oscar Wilde – In naam van de schoonheid

oscar-wilde002Antheia symposium
Voorstraat 125 Dordrecht
25 oktober 2014
Oscar Wilde
In naam van de schoonheid

Op 15 oktober 2014 is het 160 jaar geleden dat Oscar Wilde geboren werd. Om dit te vieren wordt een symposium georganiseerd onder de titel: ‘Oscar Wilde – In naam van de schoonheid’. Een unieke ontmoeting tussen de filosofie en de kunst. Zijn eigenzinnige manier van denken over kunst staat hierbij in het middelpunt. Met zijn ogen kijken we naar de werken van andere kunstenaars in de vaste collectie van het Van Gogh Museum, zoals die van Pierre Puvis de Chavannes, Camille Pisarro en Claude Monet. Edwin Becker (Van Gogh Museum) en Katja Rodenburg (Antheia) nemen u mee naar de fascinerende wereld van de filosofie en de esthetica, en de kunst van de tweede helft van de 19e eeuw en het fin-de-siècle.

De wereld is mijn podium door Katja Rodenburg
We ontmoeten Oscar Wilde op de belangrijkste momenten in zijn leven en werk. In woord en beeld volgen we zijn veelbelovende jaren in Oxford, zijn lezingentour in Amerika, zijn gedachten over mode en inrichting in Parijs en zijn triomf in de theaterwereld van London. De wereld is zijn podium. Totdat hij in de gevangenis in Reading terecht komt en daarna zijn laatste jaren als persona non grata in armoede in Parijs moet doorbrengen.

Geneviève als kind in gebedMet de blik van Oscar Wilde – verrassende werken uit de vaste collectie door Edwin Becker
Oscar Wilde was gefascineerd door begrippen als ‘eros en thanatos’ en Japonisme, en was uitstekend op de hoogte van eigentijdse kunst, zoals de werken van Pissarro en Monet, via onder meer zijn bezoeken aan galerie Durand-Ruel. Hij was ook verzot op het werk van bijvoorbeeld een proto-symbolist als Pierre Puvis de Chavannes. Verrassende kunstwerken uit de collectie van het Van Gogh Museum van Redon, Stuck, De Feure, Puvis de Chavannes, Gauguin en vele anderen zullen worden besproken met de blik en visie van Wilde.

De schoonheid van een nieuwe tijd door Katja Rodenburg
Zijn leven lang zoekt Oscar Wilde naar een nieuwe schoonheid. Wij volgen de ontwikkeling van zijn denken over kunst aan de hand van zijn belangrijkste inspiratiebronnen. In het begin is dat vooral het werk van de Engelse Pre-Raphealite schilders en dichters, en de kunstcritici Walter Pater en John Ruskin. Maar al gauw zijn dat de boeken van Franse schrijvers, zoals Charles Baudelaire en Théophile Gautier. Wat betekent nu precies ‘l ‘art pour l’art’?

Programma:
v.a. 10.00 Ontvangst en registratie
10.30 Inleiding Katja Rodenburg
11.30 Korte pauze
12.00 Lezing Katja Rodenburg
13.00 Lunch
14.00 Lezing Edwin Becker
15.00 In gesprek met de deelnemers, gelegenheid tot vragen stellen en discussie met Edwin Becker en Katja Rodenburg
15.40 Feestelijke herdenking
16.00 Afsluiting

Over de sprekers
Edwin Becker is Hoofdconservator Tentoonstellingen van het Van Gogh Museum en kunsthistoricus. Hij is verantwoordelijk voor diverse tentoonstellingen, over kunstenaars als bijvoorbeeld Dante Gabriel Rossetti, Egon Schiele, John Everett Millais en thema’s als Kunstenaarslijsten (In Perfect Harmony) , Art Nouveau: la Maison Bing of Naturalisme (Illusie en werkelijkheid). Hij verzorgde verschillende essays en artikelen voor zowel de bijbehorende catalogi als andere publicaties.

oscar-wilde001Katja Rodenburg is filosoof, leiderschaps -adviseur en tentoonstellingen-curator. Zij publiceerde onder andere Ik, Ophelia, over John Everett Millais en het werk van de fotografen Hellen van Meene, Rineke Dijkstra en Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin en Armando en de melancholie van het scheppen, over de filosofische achtergronden van het werk van de kunstenaar Armando.
Voor berichten en artikelen rond filosofie, kunst en leiderschap kijk op haar weblog ‘Antheia Blossoms’

Informatie en inschrijving
Entree: De entree voor het gehele programma van het symposium, de informatiemap, koffie en thee, uitgebreide lunch en feestelijke afsluiting, bedraagt € 85,- per persoon.

Inschrijving: U kunt zich inschrijven onder vermelding van uw adresgegevens en telefoonnummer via e-mail: katjarodenburg@antheia.nl of via telefoon: 06 38280926 en door het bedrag van € 85,- per persoon over te maken op rekeningnummer NL 21 TRIO 0197 6162 08 ten name van A.K. Rodenburg te Arnhem, onder vermelding van ‘Oscar Wilde Dordrecht’

# Zie ook weblog Antheia Blossoms

fleursdumal.nl magazine

More in: Art & Literature News, Wilde, Oscar

Previous and Next Entry

« | »

Thank you for reading FLEURSDUMAL.NL - magazine for art & literature