In this category:

  FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
  BOOKS
  BOOKS. The final chapter?
  - Book News
  DICTIONARY OF IDEAS
  EXHIBITION - art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc.
  FDM Art Gallery
  MONTAIGNE

New on FdM

 1. James Joyce: Be Not Sad
 2. Lawrence Schwartzwald: The Art of Reading
 3. Conan Doyle for the defense. The True Story of a Sensational British Murder, a Quest for Justice, and the World’s Most Famous Detective Writer by Margalit Fox
 4. R. Crumb’s Dream Diary
 5. Ton van Reen: Het diepste blauw (068). Een roman als feuilleton
 6. Violaine Huisman: Fugitive parce que reine
 7. Kunstenfestival Watou 2018 nog t/m 2 september
 8. How to Write an Autobiographical Novel by Alexander Chee
 9. Soho: an intimate and vital poetry debut by Richard Scott
 10. New American Stories – Edited by Ben Marcus

Or see the index

All categories

 1. AUDIO, CINEMA, RADIO & TV (83)
 2. DANCE (46)
 3. DICTIONARY OF IDEAS (147)
 4. EXHIBITION – art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc. (1,262)
 5. FICTION & NON-FICTION – books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets (2,325)
 6. FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY – classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc. (3,503)
 7. LITERARY NEWS & EVENTS – art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence (1,220)
 8. MONTAIGNE (86)
 9. MUSEUM OF LOST CONCEPTS – invisible poetry, conceptual writing, spurensicherung (43)
 10. MUSEUM OF NATURAL HISTORY – department of ravens & crows, birds of prey, riding a zebra (76)
 11. MUSEUM OF PUBLIC PROTEST (73)
 12. MUSIC (143)
 13. PRESS & PUBLISHING (60)
 14. REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS (76)
 15. STORY ARCHIVE – olv van de veestraat, reading room, tales for fellow citizens (16)
 16. STREET POETRY (23)
 17. THEATRE (140)
 18. TOMBEAU DE LA JEUNESSE – early death: writers, poets & artists who died young (223)
 19. ULTIMATE LIBRARY – danse macabre, ex libris, grimm & co, fairy tales, art of reading, tales of mystery & imagination, sherlock holmes theatre, erotic poetry, ideal women (137)
 20. WAR & PEACE (44)
 21. · (2)

Or see the index 1. Subscribe to new material: RSS

LAATSTE KANS: BEZOEK DE TENTOONSTELLING FRANCISCUS

Franciscus05Laatste kans: bezoek de tentoonstelling Franciscus
Al meer dan 30.000 bezoekers

Nog tot en met 5 juni 2016 is de tentoonstelling over een van de beroemdste heiligen ter wereld, Franciscus van Assisi, te zien in Museum Catharijneconvent. In de maanden maart en april inspireerde de tentoonstelling al meer dan 30.000 bezoekers. De tentoonstelling geeft aan de hand van prachtige kunstwerken van beroemde kunstenaars antwoord op vragen als: Wie was Franciscus van Assisi en hoe gingen kunstenaars met Franciscus’ gedachtegoed om? Kunsthistoricus prof. dr. Henk van Os is gastconservator. Op meeslepende wijze neemt hij de bezoeker mee door zijn afscheidstentoonstelling als universiteitshoogleraar.

Een bijzondere natuurliefhebber, een mysticus, een man met overweldigend charisma, een wonderdoener, een gevierd prediker voor wie zelfs de vogels uit de bomen kwamen, een man met een enorm inlevingsvermogen in anderen. De vele gestalten van Franciscus (1181/1182-1226) spreken tot de verbeelding van grote kunstenaars van de dertiende tot en met de twintigste eeuw. Kunstwerken van onder anderen Taddeo di Bartolo, Fra Angelico, Ludovico Carracci, Bernardo Strozzi, Rembrandt en Escher roepen verstilling en een mystieke sfeer op. Samen geven ze een indrukwekkend overzicht van de verbeelding van Franciscus door de eeuwen heen.

Extra aandacht is in de tentoonstelling besteed aan de relatie tussen Franciscus en de natuur en het verband tussen de heilige en dierendag. Nog altijd bezoeken jaarlijks enkele miljoenen mensen de kerk in Assisi waar het lichaam van Franciscus begraven ligt. Aan de hand van persoonlijke verhalen wordt duidelijk dat Franciscus voor velen nog steeds een inspiratiebron is. Ook komt de religieuze navolging van Franciscus aan bod.

Franciscus01Publicatie: Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie. In dit boek zijn nieuwe inzichten over Franciscus samengebracht vanuit diverse disciplines. Specialisten van verschillende vakgebieden nemen de lezer mee op een tijdreis door de kunstgeschiedenis: van de vroegste kunstwerken waarop Franciscus is afgebeeld tot aan zijn verbeelding in de moderne kunst, van Giotto tot Fra Angelico, van Carracci tot Rubens, Rembrandt en Escher. In het boek is uitgebreid aandacht voor de bronnen over Franciscus’ leven en hoe mensen in latere tijden omgingen met zijn gedachtegoed.

Henk van Os e.a.: Franciscus van Assisi
‘Franciscus van Assisi werkte als geen ander op de verbeelding. Geen heilige heeft ooit zo’n rage in de beeldende kunst losgemaakt,’ aldus kunsthistoricus Henk van Os. Hij is gefascineerd door Franciscus, zijn weergave in de beeldende kunst, levenswijze en gedachtegoed.
Illustraties: 150 afbeeldingen in kleur
ISBN: 9789462581289
Taal: Nederlands,
Uitvoering: Gebonden
Aantal pagina’s 208
In samenwerking met Museum Catharijneconvent
Jaar 2016, € 24,95

Franciscus03In Franciscus van Assisi zijn nieuwe gezichten over Franciscus (1181/1182-1226) samengebracht. De artikelen zijn toegankelijk geschreven en rijk geïllustreerd. Specialisten uit allerlei vakgebieden nemen de lezer mee naar het Italië van Franciscus en de bronnen over zijn leven, en vertellen hoe men in later tijden omging met zijn gedachtegoed.

De lezer gaat in Franciscus van Assisi mee op een tijdreis door de kunstgeschiedenis: van de vroegste kunstwerken waarop Franciscus is afgebeeld tot aan zijn verbeelding in de moderne kunst, van Giotto tot  Escher. Het grote inleidende artikel geeft voor het eerst een overzicht van de kunsthistorische ontwikkeling van Franciscus van dertiende eeuw tot nu.

Franciscus. Met het verhaal van Henk van Os
t/m 5 juni 2016
Museum Catharijneconvent
Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht
Bel: 030 231 38 35
info@catharijneconvent.nl
Dinsdag t/m vrijdag
10.00 tot 17.00 uur

# Meer info op website MUSEUM CATHARIJNECONVENT

fleursdumal.nl magazine

More in: - Book News, DICTIONARY OF IDEAS, FDM Art Gallery, MONTAIGNE

Previous and Next Entry

« | »

Thank you for reading FLEURSDUMAL.NL - magazine for art & literature