In this category:

    FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
    FICTION & NONFICTION ARCHIVE
    Archive S-T
    LITERARY NEWS & EVENTS - art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence
    In Memoriam
    FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
    BOOKS
    Oliver Sacks

New on FdM

  1. Sibylla SCHWARZ: Ach wiltu mich verlassen
  2. Edward LEAR: The Quangle Wangles Hat
  3. Lord BYRON: Darkness
  4. Franz KAFKA: Vom Scheintod
  5. “Het vergif van den nieuwen geest” – DE STIJL literair
  6. Julian Rosefeldt terug op Holland Festival met MANIFESTO
  7. Expositie Sjon BRANDS in de Gemäldegalerie van de Akademie der bildenden Künste in Wenen
  8. Rainer Erich SCHEICHELBAUER: Willem Frederik Hermans als filosoof
  9. D.H. LAWRENCE: Bei Hennef
  10. Samuel Taylor COLERIDGE: Youth And Age a poem

Or see the index

All categories

  1. CINEMA, RADIO & TV (40)
  2. DANCE (33)
  3. DICTIONARY OF IDEAS (91)
  4. EXHIBITION – art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc. (1,112)
  5. FICTION & NON-FICTION – books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets (1,795)
  6. FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY – classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc. (3,077)
  7. LITERARY NEWS & EVENTS – art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence (877)
  8. MONTAIGNE (63)
  9. MUSEUM OF LOST CONCEPTS – invisible poetry, conceptual writing, spurensicherung (35)
  10. MUSEUM OF NATURAL HISTORY – department of ravens & crows, birds of prey, riding a zebra (56)
  11. MUSEUM OF PUBLIC PROTEST- photos, texts, videos, street poetry (58)
  12. MUSIC (95)
  13. PRESS & PUBLISHING (24)
  14. REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS (54)
  15. STORY ARCHIVE – olv van de veestraat, reading room, tales for fellow citizens (16)
  16. STREET POETRY (12)
  17. THEATRE (109)
  18. TOMBEAU DE LA JEUNESSE – early death: writers, poets & artists who died young (199)
  19. ULTIMATE LIBRARY – danse macabre, ex libris, grimm and others, fairy tales, the art of reading, tales of mystery & imagination, sherlock holmes theatre, erotic poetry, the ideal woman (83)
  20. · (3)

Or see the index



  1. Subscribe to new material: RSS

IN MEMORIAM NEUROLOOG EN SCHRIJVER: OLIVER SACKS (1933 – 2015)

sacks201De bekende neuroloog en schrijver Oliver Sacks is op 30 augustus overleden in New York. Sacks maakte begin dit jaar bekend dat hij al geruime tijd ziek was.  Hij leed aan kanker.

Oliver Sacks is een van ’s werelds populairste schrijvers over neurologische onderwerpen. Een van zijn bekendste boeken is The Man Who Mistook His Wife for a Hat (1985), waarin hij bijzondere neurologische afwijkingen beschreef. Zijn boek Awakenings (1973) werd in 1990 verfilmd, met Robin Williams als Oliver Sacks. Awakenings gaat over de tientallen overlevenden van de grote slaapziekte-epidemie in de jaren twintig, die Sacks aantrof in het Beth Abraham Hospital in de Bronx. Na een experimentele behandeling met L-dopa ‘ontwaken’ zijn patiënten uit hun lethargie. Sacks besluit om zijn bevindingen te publiceren als een verzameling gevalstudies. Zijn boek Awakenings zou ook over de hele wereld bekend worden.

Bibliografie
1970 Migraine – Migraine
1973 Awakenings – Ontwaken in verbijstering
1984 A leg to stand on – Een been om op te staan
sacks2021985 The man who mistook his wife for a hat – De man die zijn vrouw voor een hoed hield
1989 Seeing voices – Stemmen zien: reis naar de wereld van de doven
1995 Anthropologist on Mars – Een antropoloog op Mars
1997 The island of the colorblind – Het eiland der kleurenblinden
2001 Uncle Tungsten: memories of a chemical boyhood – Oom Wolfraam en mijn chemische jeugd
2002 Oaxaca journal – Mexicaans dagboek
2007 Musicophilia – Musicofilia

Oliver Wolf Sacks (Londen, 9 juli 1933 – New York, 30 augustus 2015)

fleursdumal.nl magazine

More in: Archive S-T, In Memoriam, Oliver Sacks

Previous and Next Entry

« | »

Thank you for reading FLEURSDUMAL.NL - magazine for art & literature