In this category:

  FICTION & NON-FICTION - books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets
  BOOKS
  A.H.J. Dautzenberg
  LITERARY NEWS & EVENTS - art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence
  Art & Literature News
  DICTIONARY OF IDEAS
  MUSEUM OF PUBLIC PROTEST
  PRESS & PUBLISHING
  REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS

New on FdM

 1. Wilfred Owen: A Terre (Poem)
 2. The Boy and The Bayonet by Paul Laurence Dunbar (Short story)
 3. Koos Meinderts: De schelmenstreken van Reinaert de Vos
 4. Ton van Reen: Het diepste blauw (086). Een roman als feuilleton
 5. August Stramm: Weltwehe (Gedicht)
 6. Bert Bevers: Verdwijnpunt (Gedicht)
 7. Carmen Sylva: Der Krieg (Gedicht)
 8. Gertrude Stein: A Poem About Waldberg
 9. Christian Kunda Mutoki: Guy de Maupassant. Une certaine idée de l’homme dans Le Horla
 10. The Race Question by Paul Laurence Dunbar (Short story)

Or see the index

All categories

 1. AUDIO, CINEMA, RADIO & TV (108)
 2. DANCE (48)
 3. DICTIONARY OF IDEAS (152)
 4. EXHIBITION – art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc. (1,313)
 5. FICTION & NON-FICTION – books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets (2,504)
 6. FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY – classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc. (3,600)
 7. LITERARY NEWS & EVENTS – art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence (1,335)
 8. MONTAIGNE (92)
 9. MUSEUM OF LOST CONCEPTS – invisible poetry, conceptual writing, spurensicherung (46)
 10. MUSEUM OF NATURAL HISTORY – department of ravens & crows, birds of prey, riding a zebra (78)
 11. MUSEUM OF PUBLIC PROTEST (73)
 12. MUSIC (158)
 13. PRESS & PUBLISHING (65)
 14. REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS (81)
 15. STORY ARCHIVE – olv van de veestraat, reading room, tales for fellow citizens (16)
 16. STREET POETRY (32)
 17. THEATRE (160)
 18. TOMBEAU DE LA JEUNESSE – early death: writers, poets & artists who died young (226)
 19. ULTIMATE LIBRARY – danse macabre, ex libris, grimm & co, fairy tales, art of reading, tales of mystery & imagination, sherlock holmes theatre, erotic poetry, ideal women (158)
 20. WAR & PEACE (55)
 21. · (2)

Or see the index 1. Subscribe to new material: RSS

FESTIVAL VAN HET VRIJE WOORD – INTERNATIONALE DAG VAN DE PERSVRIJHEID 2016

dag-vd-persvrijheid01

Een vrouwentepel op Facebook, het levenloze lichaam van een kind op een strand, rondvliegende ledematen in een cartoon als reactie op een aanslag of een speech van een man die het einde van het Westen propageert. Iedereen is voor het vrije woord, toch? Als het vrije woord ons pijn doet zijn we al snel wat minder enthousiast. Omdat je iets mag zeggen, moeten we het dan ook doen? Bestaat er een ‘Red Line’? Kunnen we nog wel zeggen wat we willen? Wie bepaalt wat smakeloos of scherp is? Welke invloed hebben bedrijven als Facebook en Twitter op het vrije woord? En beschermt de overheid het vrije woord of is zij juist een bedreiging op het recht op meningsuiting?

De Balie – Amsterdam
Podium / di 3 mei 2016 / 19:30
Festival van het Vrije Woord
ikv – Internationale Dag van de Persvrijheid

Op 3 mei, op de Internationale Dag van de Persvrijheid, gaan we in debat over de ‘Red Line’ van het vrije woord tijdens het Festival van het Vrije Woord. Deze avond spreken we met journalisten uit landen waar persvrijheid niet vanzelfsprekend is, maar discussiëren we ook over de waarden van het vrije woord in Nederland.

balie_logoHet programma
De Israëlische schrijver Nir Baram is te gast en gaat met Midden-Oosten correspondent Olaf Koens in gesprek over het vrije woord. Free Press Unlimited lanceert de Persvrijheidsmonitor met Fidan Ekiz. Pierre Terdjman vertelt over het fotoproject Dysturb en gaat in op de vraag: wat kun je wel en wat kun je niet laten zien? Is er een ‘Red Line’ voor beeld en zo ja, waar ligt deze? De Chinese journalist Yuan Chang en Nederlandse documentairemaker Ruben Terlou (Langs de oevers van de Yangtze) spreken elkaar over internetvrijheid en (online) journalistiek in China: hoe moeilijk is het om een blogger te zijn in China? Gaat toegang tot Facebook iets veranderen voor de Chinezen?

Naar aanleiding van het boek Blad voor de Mond interviewt Azië-correspondent Michiel Maas journalisten uit Pakistan en Zuid-Soedan, die in Nederland zijn via het Shelter City-programma. Maurits Martijn (De Correspondent), Arjan el Fassed (Open State Foundation) en Daphne van der Kroft (Bits of Freedom) zoomen in op online censuur: hoeveel invloed hebben bedrijven zoals Facebook en Twitter op het vrije woord? Cabaretier André Manuel sluit de avond af met zijn visie op het vrije woord. Journalist en schrijver Leon Verdonschot neemt de presentatie voor het programma in de grote zaal op zich. Deze avond wordt georganiseerd door het Persvrijheidscomité.

Festival van het Vrije Woord
ikv – Internationale Dag van de Persvrijheid
De Balie – Amsterdam
di 3 mei 2016 19:30 – 23:30 Grote Zaal & Salon

Het Persvrijheidscomité bestaat uit de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), NDP Nieuwsmedia, RNW Media, Free Press Unlimited, het Genootschap van Hoofdredacteuren, De Balie, PEN, World Press Photo, het Persmuseum en BKB | Het Campagnebureau.

Festival van het Vrije Woord 2015
In 2015 vond het Festival van het Vrije Woord plaats op zaterdag 2 mei in De Balie. De Persvrijheidslezing werd dat jaar uitgesproken door de Deense cartoonist Kurt Westergaard. Daarnaast waren onder andere ook de Egyptische journalist Abdullah Elshamy, journalisten Rena Netjes en Judith Spiegel, columnist Zihni Özdil, burgemeester Eberhard van der Laan en cabaretier Hans Teeuwen te gast. In de media werd de avond breed uitgemeten. Onder andere Nieuwsuur, NRC, Parool, Trouw, The Post Online, de Groene Amsterdammer, Elsevier en RTL Nieuws besteedden aandacht aan het festival.

Programma 2016 :

balie_boeve01Grote Zaal
Free Press Unlimited onthult de Persvrijheidsmonitor samen met documentairemaker Fidan Ekiz. Ekiz interviewde journalisten die werken onder censuur voor de nieuwe documentaireserie ‘De Pen en het Zwaard’. (NL)
• De Israëlische schrijver Nir Baram gaat in gesprek over het vrije woord met Olaf Koens, Midden-Oosten correspondent en nu gestationeerd in Tel Aviv. Wat zijn hun ervaringen in Israël en in Nederland? (Engels)
• Fotojournalist Pierre Terdjman komt praten over Dysturb: op publieke plekken in steden hangt hij levensgrote foto’s op, om (foto)journalistiek toegankelijk te maken voor een groot publiek. Maar wat kun je wel en niet laten zien? Waar ligt deRed Line’ voor beeld? (Engels)
• Chinese journalist Yuan Chang en documentairemaker Ruben Terlou (‘Langs de oevers van de Yangtze’) gaan in gesprek over internetvrijheid en online journalistiek in China. Hoe moeilijk is het om een blogger te zijn in China? En wat gebeurt er wanneer Facebook voor iedereen in China toegankelijk wordt? (Engels)
• Cabaretier André Manuel sluit het programma in de Grote Zaal af met een show over het vrije woord. Wat kan nog gezegd worden? (NL)
Presentatie door journalist en schrijver Leon Verdonschot.

Salon
• Stichting Röportaj neemt een Turkse en Nederlandse fotograaf mee om in debat te gaan over fotografie en persvrijheid in Turkije. Hoeveel foto’s zoals die van Aylan gaan we nog zien? En hoe wordt beeld in Turkije gecensureerd? (wordt nog aangekondigd)
• Naar aanleiding van het boek ‘Blad voor de Mond’ interviewt Azië-correspondent Michiel Maas journalisten uit Pakistan en Zuid-Soedan, die nu deelnemen aan het Shelter City-programma in Nederland. Waar ligt voor hen de ‘Red Line’ van het vrije woord? (Engels)
Dominique Weesie (GeenStijl, PowNed) en Anton Dautzenberg bespreken de ‘Red Line’ van het vrije woord in Nederland – wat gebeurt er wanneer je iets zegt/schrijft/publiceert dat buiten de normale kaders valt? (NL)
Maurits Martijn (De Correspondent), Arjan el Fassed (Open State Foundation) en Daphne van der Kroft (Bits of Freedom) zoomen in op online censuur: hoeveel invloed hebben bedrijven zoals Facebook en Twitter op het vrije woord? En wat is de rol van de overheid hierin? (NL)

Festival van het Vrije Woord
ikv Internationale Dag van de Persvrijheid
De Balie – Amsterdam
di 3 mei 2016 19:30 – 23:30 Grote Zaal & Salon

# meer info op website De Balie Amsterdam

Fotograaf: Jan Boeve / De Balie

fleursdumal.nl magazine

More in: A.H.J. Dautzenberg, Art & Literature News, DICTIONARY OF IDEAS, MUSEUM OF PUBLIC PROTEST, PRESS & PUBLISHING, REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS

Previous and Next Entry

« | »

Thank you for reading FLEURSDUMAL.NL - magazine for art & literature