In this category:

  TOMBEAU DE LA JEUNESSE - early death: writers, poets & artists who died young
  Alexine Tinne
  EXHIBITION - art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc.
  FDM in Africa

New on FdM

 1. William WORDSWORTH: London 1802
 2. Peter BROOKS: Flaubert in the Ruins of Paris. The Story of a Friendship, a Novel, and a Terrible Year
 3. Arthur Conan DOYLE: His Last Bow
 4. The DEATHS of the Poets by Michael Symmons Roberts & Paul Farley
 5. Sibylla SCHWARZ: Ohne die Liebste ist keine Freude
 6. Christoph Buchwald & Ulrike Almut Sandig: Jahrbuch der LYRIK 2017
 7. Robert BRIDGES: For beauty being the best of all we know
 8. Monique & Hans HAGEN nieuwe kinderboekenambassadeurs
 9. Oscar WILDE: The Teacher of Wisdom
 10. Tristan CORBIÈRE: Feminin singulier

Or see the index

All categories

 1. CINEMA, RADIO & TV (38)
 2. DANCE (33)
 3. DICTIONARY OF IDEAS (88)
 4. EXHIBITION – art, art history, photos, paintings, drawings, sculpture, ready-mades, video, performing arts, collages, gallery, etc. (1,104)
 5. FICTION & NON-FICTION – books, booklovers, lit. history, biography, essays, translations, short stories, columns, literature: celtic, beat, travesty, war, dada & de stijl, drugs, dead poets (1,774)
 6. FLEURSDUMAL POETRY LIBRARY – classic, modern, experimental & visual & sound poetry, poetry in translation, city poets, poetry archive, pre-raphaelites, editor's choice, etc. (3,054)
 7. LITERARY NEWS & EVENTS – art & literature news, in memoriam, festivals, city-poets, writers in Residence (863)
 8. MONTAIGNE (62)
 9. MUSEUM OF LOST CONCEPTS – invisible poetry, conceptual writing, spurensicherung (35)
 10. MUSEUM OF NATURAL HISTORY – department of ravens & crows, birds of prey, riding a zebra (56)
 11. MUSEUM OF PUBLIC PROTEST- photos, texts, videos, street poetry (58)
 12. MUSIC (92)
 13. PRESS & PUBLISHING (23)
 14. REPRESSION OF WRITERS, JOURNALISTS & ARTISTS (53)
 15. STORY ARCHIVE – olv van de veestraat, reading room, tales for fellow citizens (16)
 16. STREET POETRY (12)
 17. THEATRE (107)
 18. TOMBEAU DE LA JEUNESSE – early death: writers, poets & artists who died young (196)
 19. ULTIMATE LIBRARY – danse macabre, ex libris, grimm and others, fairy tales, the art of reading, tales of mystery & imagination, sherlock holmes theatre, erotic poetry, the ideal woman (82)
 20. · (3)

Or see the index 1. Subscribe to new material: RSS

Alexine Tinne. Afrikaanse avonturen van een Haagse dame

tinnealex 100

Haags Historisch Museum

Alexine Tinne. Afrikaanse avonturen van een Haagse dame

Nog te zien t/m 24 maart 2013 (verlengd)

Alexine Tinne (1835-1869), een eigenzinnige Haagse jongedame uit de high society, een van de eerste Nederlandse fotografen van niveau en bovenal een avontuurlijk reizigster. Haar reislust voerde haar naar bekende, maar ook naar volledig onbekende gebieden in Afrika: Egypte, de Sudan, de bovenloop van de Nijl en de Sahara. Uiteindelijk werd het reizen haar fataal. Op 33-jarige leeftijd werd ze in de Sahara door Toearegs om het leven gebracht. Van 13 oktober 2012 t/m 17 februari 2013 besteedt het Haags Historisch Museum in de tentoonstelling ‘Alexine Tinne, Afrikaanse avonturen van een Haagse dame’ aandacht aan deze fascinerende avonturierster.

Ruim de helft van haar leven bracht Alexine door in het buitenland. Vanuit haar woonhuis aan het Lange Voorhout droomde ze van verre reizen. Dankzij de erfenis van haar vader kon zij deze dromen waarmaken. Alexine toonde zich een onverschrokken avonturierster en raakte steeds meer geobsedeerd door steeds verdere reizen. Ondanks persoonlijke drama’s zoals het verlies van haar familieleden bleef Alexine haar gevaarlijke expedities doorzetten.

Na jaren van uitgebreid onderzoek en de ontdekking van onbekende correspondentie in het privéarchief van de familie Tinne in Engeland, werpt de tentoonstelling nieuw licht op deze reislustige Haagse. Tientallen foto’s gemaakt door Alexine zelf, veelal stadsgezichten, geven een beeld van Den Haag in de 19de eeuw. Persoonlijke kledingstukken, zoals een prachtige zijden abayeh (traditionele Arabische jas) uit Syrië, weerspiegelen haar reislust. Een aantal topstukken uit Alexine’s verzameling etnografica zullen voor het eerst in Nederland te zien zijn, waaronder voorwerpen die in 1862 werd gekocht op de markt in Khartoem. Bijzonder is de ceintuur die Alexine heeft gedragen tijdens haar moord.

tinnealex 101

Het leven van Alexine Tinne laat zich lezen als een avonturenroman: Een eigenzinnige Haagse jongedame uit de upper class (haar moeder was hofdame van koningin Sophie), een van de eerste Nederlandse fotografen van niveau en bovenal avontuurlijk reizigster. Niet alleen trad ze in de voetsporen van bekende ontdekkingsreizigers in Afrika, ook reisde ze naar volledig onbekende gebieden. Haar reislust voerde haar naar Egypte, de Sudan, de bovenloop van de Nijl en de Sahara. Uiteindelijk werd het reizen haar fataal. Op 33-jarige leeftijd werd ze in de Sahara door Toearegs om het leven gebracht.

tinnealex 102

De tentoonstelling Alexine Tinne. Afrikaanse avonturen van een Haagse dame geeft een zo compleet mogelijk beeld van deze fascinerende dame. Aandacht is er voor haar Afrikaanse reizen en haar tijd in Den Haag. Kledingstukken en portretten geven een beeld van het Haagse high society milieu waarin ze opgroeide. Foto’s die Alexine en anderen maakten geven een unieke indruk van haar spannende reizen, terwijl haar brieven een zeer persoonlijke kijk geven op haar leven. Topstukken in Alexine’s verzameling etnografica uit de Sudan zullen voor het eerst in Nederland te zien zijn, net als haar recent ontdekte kledingstukken, sieraden en andere persoonlijke eigendommen.

≡ Website Haags Historisch Museum

fleursdumal.nl magazine

More in: Alexine Tinne, FDM in Africa

Previous and Next Entry

« | »

Thank you for reading FLEURSDUMAL.NL - magazine for art & literature